To je alkoholna pijača, ki je najmanj škodljiva za jetra (po mnenju zdravnika)

To je alkoholna pijača, ki je najmanj škodljiva za jetra (po mnenju zdravnika) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 5. 2023

Telo brez jeter ne more delovati – toliko funkcij imajo, da bi jih lahko primerjali kar s tovarno.

V jetrih nastaja žolč, ki pomaga pri prebavi, poteka pretvorba glukoze (krvnega sladkorja) v glikogen in shranjevanje železa za tvorbo rdečih krvničk, če jih naštejemo le nekaj. 

Jetra so tudi edini organ v telesu, ki se stalno obnavlja. Vendar to NE pomeni, da jih nič ne bremeni. Veliko maščobe, malo gibanja in redno oziroma prekomerno pitje alkohola – vse to bremeni organ. Ko je poškodba celic prevelika, se pojavi bolezen.  

Ali veste, koliko so stara vaša jetra? Nikoli si ne bi mislili!

In če si želite kljub temu ob posebnih priložnostih privoščiti alkoholno pijačo? 

Profimedia

Številne študije kažejo, da je alkohol glavni dejavnik za nastanek bolezni jeter, med njimi je pogosta ciroza jeter. 

Preveč alkohola – KATEREGAKOLI – prispeva k razvoju bolezni jeter oziroma poveča zaplete, povezane z jetri, opozarja dr. Nancy Reau, direktorica oddelka za transplantacijo in vodja oddelka za hepatologijo na Medicinskem centru Univerze Rush v Chicagu.

Prav tako je težko ugotoviti kakšno je tveganje, če imate drugo bolezen jeter, kot so zamaščena jetra ali virusni hepatitis.

Hepatitis in vse, kar morate vedeti o njem – vrste, kako se prenaša, simptomi, kateri je najnevarnejši in kateri ozdravljiv

Toda, kot pravi dr. Reau, če popolna opustitev ni praktična, obstaja pijača, ki bi ji morda priporočila pred vsemi drugimi. 

Če imate zdrava jetra in ste tudi sicer zdravi, je rdeče vino pijača, ki bi jo izbrala. Izkazalo se je, da vsebuje antioksidante in polifenole in ima zato drugačen učinek na zdravje jeter. 

Vendar pozor! »Zmernost je zelo pomembna. Še vedno se morate držati priporočil za varno uživanje alkohola!«

Priporočila NIJZ

Za otroke in mladostnike velja NIČ alkohola!
Meje za zdrave odrasle moške:

NA DAN: ​ne več kot dve enoti alkohola (to je največ 2 dcl vina ali pol litra piva ali dve šilci žgane pijače);

NA TEDEN: ne več kot štirinajst enot alkohola (to je največ 1,4 litra vina ali sedem steklenic piva ali 4 dcl žgane pijače) – priporočeno je, da je odrasel moški vsaj en dan ali dva dneva v tednu brez alkohola;

OB ENI PRILOŽNOSTI: največ pet enot alkohola brez tveganja opitosti (to je največ pol litra vina ali dve steklenici in pol piva ali 1,5 dcl žgane pijače).

Meje za zdrave odrasle ženske (ki niso noseče in ne dojijo):

NA DAN: ne več kot eno enoto alkohola (to je največ 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali eno šilce žgane pijače);

NA TEDEN: ne več kot sedem enot alkohola (to je največ 7 dcl vina ali tri steklenice in pol piva ali 2 dcl žgane pijače) – ob tem velja, da je odrasla ženska vsaj en ali dva dni v tednu brez alkohola;

OB ENI PRILOŽNOSTI: pa največ tri enote alkohola brez tveganja opitosti (to je največ 3 dcl vina ali ena steklenica in pol piva ali 1 dcl žgane pijače).

Za osebe, starejše od 65 let, veljajo enake meje kot za odrasle ženske.

Ne glede na to pa velja, da kadar oseba vozi, je na delu, pred in med športnimi ali drugimi aktivnostmi, kjer je potrebna zbranost, naj sploh ne pije alkohola! še opozarjajo na NIJZ.

Viri: Reader's Digest, NIJZ
Raziskava: Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection
Preverite še:
Čeprav velja za naravni antibiotik, je ČESEN odsvetovan za te 4 skupine ljudi!