To je lahko razlog za nenehno utrujenost, pogoste glavobole in bolečine v hrbtenici

To je lahko razlog za nenehno utrujenost, pogoste glavobole in bolečine v hrbtenici (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2021

Ste tudi vi imeli učitelja, ki je z velikim veseljem s prstom »zavrtal« med vašimi lopaticami?

Spomnim se, kako nam je v osnovni šoli učitelj telovadbe »vrtal« hrbtenico. Če je opazil, da se ne držimo pravilno, je mimogrede (in vedno se nam je zdelo, da z velikim veseljem) »zavrtal« s prstom med lopaticami. Auuuuu! Kako hitro smo se postavili pokonci. In potem tudi poskrbeli, da se to ni več ponovilo.

Takrat smo se seveda jezili in pritoževali. Danes, ko opažam, kako po nekajurnem sedenju pred računalnikom glavo in ramena vse bolj potiskam naprej, pa na to gledam drugače.

Če se sprašujete, zakaj zgodbica o učitelju ...

Prav slaba telesna drža je namreč lahko razlog za nenehno utrujenost, pogoste glavobole in bolečine v hrbtenici.
Profimedia

Kaj morate vedeti o telesni drži

Pravilna telesna drža v prvi vrsti poskrbi za boljše ravnotežje. S čimer poskrbimo za pravilno formo tudi pri vadbi, posledično je manj poškodb in boljši rezultati.

Niste športnik? Ravnotežje je pomembno tudi pri vsakodnevnih opravilih – pri vstajanju, hoji po stopnicah, celo pri obračanju, da bi pogledali nazaj.

Fizični razlogi za slabo telesno držo:
 • Slaba fleksibilnost, ki zmanjšuje obseg gibanja. Na primer: okorele in skrajšane mišice kolka potegnejo zgornji del telesa naprej. Zategnjene prsne mišice pa ramena.
 • Šibke mišice, ki vplivajo na ravnotežje na različne načine. Hrbtne mišice, trebušne mišice, medenica in mišice zadnjice so vez med zgornjim in spodnjim delom telesa. Če so šibke, to povzroči nagibanje naprej ali usoločenje v hrbtenici, s tem pa izgubljamo tudi ravnotežje. Tudi močne mišice nog poskrbijo za boljšo telesno držo.

V ozadju slabe telesne drže pa je še veliko drugih dejavnikov – genetika denimo, življenjski stil, celo oblačila igrajo vlogo.

Kako dobra telesna drža vpliva na naše zdravje in počutje?
 • Zmanjšanje bolečin v spodnjem delu hrbta,
 • manj glavobolov,
 • več energije,
 • manj napetosti v ramenih in v vratu,
 • zmanjšano tveganje za nenormalno obrabo sklepnih površin,
 • povečana kapaciteta pljuč …

Zato le poskrbite za pravilno telesno držo.

Profimedia

5 preprostih korakov, s katerimi lahko začnete danes

Če ste mislili, da je škoda že storjena, imamo za vas dobro novico – ni prepozno. Obstaja kar nekaj korakov, ki bodo pripomogli k boljši telesni drži. V katerikoli starosti. Seveda je bolje začeti prej kot pozneje.

Dr. Sherry McAllister, izvršna predsednica fundacije za napredek v kiropraktiki, opozarja: »Dlje čakamo, več škode je narejene na sklepih, vezeh in mišicah.«

V nadaljevanju nekaj korakov, s katerimi lahko začnete odpravljati napake, ki jih morda že delate:

1. Zamenjajte modrček

Na telesno držo vpliva obutev, kar ni presenetljivo, a kot pravi dr. Sebastian Kverneland, na telesno držo vpliva marsikaj, celo vaša frizura in modrček.

Se vam zdi nemogoče?

Tako razloži dr. Kverneland: »Če nosite čop ali pokrivalo, boste denimo med vožnjo glavo nezavedno nagnili oz. potisnili naprej, kar povzroča stres vaši hrbtenici in vratu.« Podobno je z nošenjem napačnega modrčka. »Mišica serratus anteriror (poteka med rebri in lopatico) oslabi, kar povzroči, da se usločite naprej," pravi.

2. Enakomerno porazdelite težo

Če večino dneva stojite, dr. Alexandra Chaux svetuje naslednje: »Eno nogo postavite na višjo podlago, na pručko denimo, in čez čas zmenjajte nogi. Nogi redno izmenjujte.«

Tako porazdelite težo z enega kolka na drugega. Če namreč več ur skupaj stojite na ravni podlagi, to povzroča velik pritisk na spodnji del hrbtenice. Če so vaše trebušne mišice oz. mišice jedra šibke, pa se zelo verjetno tudi usločite naprej.

3. Sedite na robu stola

Če večino dneva presedite, zaradi službe denimo, boste kmalu opazili, da 'lezete vase'.

Dr. Chaux v tem primeru svetuje, da sedite na robu stola. Tako se medenica nagne naprej, trebušne in hrbtne mišice pa poskrbijo za bolj  pokončno držo.

4. Preprosta vaja za vsak dan

Preprosta vaja, ki jo predlaga dr. Chaux: postavite se pred vrata. S podlaktjo se naslonite na okvir vrat, z eno nogo stopite korak naprej in počasi pokrčite koleno sprednje noge (stopala obeh nog so ves čas ravno na tleh). Sočasno napnite mišice zadnjice noge, ki je zadaj in vključite še trebušne mišice.

Nato počasi dvignite še drugo roko navzgor, kot da bi se želeli dotakniti vrha vrat in naredite pet počasnih in globokih vdihov in izdihov.

Položaj zadržite 30 sekund. Nato zamenjajte nogi in ponovite.  

5. Vaja mačka-krava

Vaja sprosti napetost v hrbtenici in ramenih.

 • Postavite se na vse štiri.
 • Vdihnite in poglejte navzgor, istočasno usločite hrbtenico navzdol.
 • Ob izdihu usločite hrbtenico navzgor in potegnite brado k prsim.

Vajo delajte kontrolirano, počasi in povezano vsaj eno minuto.

Preberite tudi: Preprosta metoda, s katero omilite ali odpravite bolečine v hrbtu

In začnite izvajati TO vajo – hrbet vam bo hvaležen (VIDEO)