To se zgodi, če prenehate z uporabo socialnih omrežij

9. 3. 2024
Deli
To se zgodi, če prenehate z uporabo socialnih omrežij (foto: Profimedia)
Profimedia

Socialna omrežja nam lahko predstavljajo zabavo in sprostitev. Hkrati pa nam lahko vzamejo tudi veliko časa, ne gre pa zanemariti tudi visoke zasvojljivosti virtualnega sveta. To se zgodi, če prenehate z uporabo socialnih omrežij (tudi, če naredite samo kratek premor).

Na začetku se boste morda počutili slabo

Čeprav so učinki prenehanja uporabe socialnih omrežij pretežno dobri, se v začetku lahko zaradi tega počutite slabo. Ob redni uporabi družbenih omrežij vam lahko slednja dajejo občutek povezanosti  z drugimi. Ob uporabi imate povišan nivo dopamina, ob prenehanju pa se ta raven lahko zniža, kar privede do slabe volje, pomanjkanja motivacije, celo anksioznosti.

K sreči tej občutki ne trajajo dlje od nekaj dni. Kmalu po prenehanju uporabe se boste lahko osredotočili na vse pozitivne učinke.

Ne spreglejte:

Pri delu boste hitrejši in bolj učinkoviti

Tudi, če med delom ne uporabljate telefona, lahko vašo produktivnost zmotijo že obvestila ali pa samo občutek, da bo vaš telefon vsak čas zazvonil. Socialna omrežja nas praktično neprestano motijo pri delu. Tudi, če imamo izklopljena obvestila, se dostikrat zgodi, da sami od sebe prenehamo z delom, v roke primemo telefon in odpremo neko družbeno aplikacijo.

Če denimo delate na nekem projektu, vmes pa preklapljate na zavihek Facebook-a, ste pri delu počasnejši in manj učinkoviti. Ameriško psihološko združenje predvideva, da z vmesnim preklapljanjem na socialna omrežja za delo porabimo kar 40% več časa.

Zmanjšal se bo vaš nivo stresa

Z uporabo socialnih omrežij lahko brez večjih težav spremljamo dogajanje kjer koli po svetu. A ravno to spremljanje se lahko hitro obrne proti nam. Težnja po tem, da smo konstantno seznanjeni z vsem, kar se dogaja na spletu, povzroča povišanje kortizola, stresnega hormona. To povišanje pa lahko privede do težav s koncentracijo in spominom, nespečnosti, anksioznosti in celo depresije. 

Z izogibanjem socialnih omrežij lahko raven kortizola znižamo, kar pripomore k umirjenosti in izboljšani koncentraciji.

Izboljšala se bo vaša kvaliteta spanca

Kolikokrat se vam zgodi, da pred spanjem že v postelji "scrollate" po različnih platformah? Ljudje v povprečju zadnjo 1 do 2 uri pred spanjem namenijo socialnim omrežjem. Ne samo, da s tem pogosto gremo kasneje spati in posledično ne spimo dovolj ur - zaradi gledanja v ekran pred spanjem se poslabša tudi sama kvaliteta našega spanca.

Če prenehate uporabljati socialna omrežja je veliko večja verjetnost, da boste lažje stabilizirali vaše spalne navade in posledično bili bolj spočiti.

Boljše boste spoznali sebe

Socialna omrežja danes veliko krat predstavljajo pobeg pred realnostjo. Vse več ljudi se zateka k virtualnemu svetu takrat, ko jih nekaj v življenju prizadane, razjezi oziroma se jih na nek način dotakne. Ravno uporaba socialnih omrežij lahko spodbuja ignoriranje težav in tlačenje neprijetnih občutkov. 

Če se z neprijetnimi občutki ne soočimo, se lahko odražajo v naših odnosih, počutju, pojavijo se lahko celo zdravstvene težave. S tem, ko utehe ne iščemo v socialnih omrežjih, se lahko bolje spoznamo, se naučimo sprejemati neprijetne občutke ter spodbudimo lastno osebno rast.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren