TO vam vetrovi sporočajo o vašem zdravju

TO vam vetrovi sporočajo o vašem zdravju (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2023

Vetrovi o vašem zdravju razkrivajo več, kakor mislite...

Vetrovi so pogosto še vedno tabu tema, a dejstvo je, da so del življenja. Ko prebavljamo hrano, se ustvarijo plini in zrak, ki se nato lahko sprostijo v obliki "prdca".

V splošnem so vetrovi v resnici dobri; kopičenje plinov bi sicer lahko povzročilo neprijetno napihnjenost. Obenem pa lahko ravno preko vetrov dobimo boljši vpogled v naše zdravstveno stanje. 

Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Vetrovi ob zaprtju

V splošnem velja, da vlaknine spodbujajo prebavo in tako preprečujejo zaprtje. A če vaše zaprtje spremlja tudi veliko vetrov, je to lahko znak, da ste zaužili preveč vlaknin oziroma da ste ob njih popili premalo tekočine.

Pogosti vetrovi

Če opazite, da "prdite" več, kakor običajno, se vzrok lahko skriva v gaziranih pijačah. Slednje v prebavni trakt prinesejo več plina, zaradi česar so vetrovi pogostejši.

Neprijeten vonj

Že po naravi vemo, da "prdec" ne diši. Toda če zavohate še bolj neprijeten vonj, kakor običajno, je razlog za to lahko hrana, bogata z žveplom (npr. brokoli, brstični ohrovt, cvetača, česen, čebula, sir, fižol, suho sadje, vino).

V večini primerov neprijeten vonj ni razlog za skrb, a če se pojavlja tudi takrat, ko ne uživate živil, bogatih z žveplom, se posvetujte s strokovnjakom: neprijeten vonj je v redkih primerih lahko tudi znak vnetne črevesne bolezni ali sindroma razdražljivega črevesa.

Bolečine v trebuhu

Če vetrove spremljajo tudi neprijetni občutki ali bolečine v trebuhu, je to lahko znak intolerance na določeno hrano. Opazujte, kakšno hrano ste uživali preden je prišlo do pojava.

Vetrovi med menstruacijo

Ste kdaj opazili, da so vetrovi bolj pogosti v času vaše menstruacije? V tem primeru do pogostejših plinov pride zaradi hormonskih sprememb v telesu.

Spremembe v pogostosti vetrov

Prekomerna izpostavljenost stresu lahko privede do sprememb v prebavi; morda se pojavi zaprtje ali pogostejše odvajanje blata. Ob tem lahko opazite tudi, da so vaši vetrovi bolj ali manj pogosti.

Vsekakor je pomembno, da ste pozorni na vetrove in da se v primeru kakršnih koli nenavadnih pojavov ali sprememb posvetujete s strokovnjakom.

Vir: health.com

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Oglejte si epizodo: