Kdaj vas mora skrbeti, če začutite tresavico v rokah?

19. 2. 2024
Deli
Kdaj vas mora skrbeti, če začutite tresavico v rokah? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali so se vaše roke kdaj nenadzorovano tresle? Na primer, ko vas je zeblo, ali ste bili vzhičeni? Ugotovite, kdaj vas mora zaradi tega začeti skrbeti in lahko nakazuje na hujše zdravstvene težave. 

Tresoče roke niso nič nenavadnega, običajno to opazite s staranjem. Gre za nehoteno krčenje mišic, ki se lahko zgodi tudi v drugih delih telesa, ne le v rokah, a največkrat opazite tresavico prav tam. Tresavico lahko povzročijo različne stvari in običajno se najprej pojavi v rokah. Poglejmo, kdaj obstaja razlog za skrb. 

Ni potrebe po preplahu, saj velikokrat tresavica ne predstavlja razloga za obisk zdravnika, vendar je s staranjem vseeno dobro vedeti, kdaj se zadaj skriva nekaj več: 

Ne najdete očitnega razloga

Včasih zlahka najdete razlog za tresoče roke ali kar celo telo, ko se npr. pozimi v kratkih rokavih odpravite do poštnega nabiralnika in vas zmrazi. Ali kadar se nečesa zelo veselite, ko ste ekstremno žalostni, pri telovadbi dvigujete težko utež ... Takrat je odziv telesa normalen in tudi hitro izzveni. Kadar pa se roke začnejo tresti kar tako in vam na pamet ne pade nič, kar bi stanje lahko povzročilo, gre lahko za hujšo zdravstveno težavo. Posebno, če se vam to dogaja večkrat, se odpravite k zdravniku.

Ne spreglejte: 

Imate težave z gibanjem

Kadar se vse skupaj ne konča pri tresočih rokah, ampak se nadaljuje v težave z gibanjem, npr. čutite otrdele mišice, ste počasnejši kot sicer, imate težave z ravnotežjem in koordinacijo pri povsem običajnih opravilih, nujno poiščite zdravniško pomoč. Lahko gre za katero od bolezni, kot je multipla skleroza, težave s ščitnico, Parkinsonova bolezen, doživljate možgansko kap ... V vsakem primeru ne ugibajte glede diagnoze, ampak to prepustite strokovnjakom. 

Ovira vaš vsakdan

Očitno imate resnejši zdravstveni problem, kadar se tresavica poslabšuje, traja vedno dlje ali se vam roke tresejo bolj in bolj, in to prične ovirati vaše delo, hobije, gospodinjska opravila in podobno. Ne morete npr. napisati cele povedi, ne da bi pri tem večkrat prekinili zaradi tresavice, vedno polijete pri pitju, težko jeste ... Najbolj si boste koristili, če čim prej začnete z ugotavljanjem diagnoze pri zdravniku, ki vam bo lahko nudil ustrezno zdravljenje. 

Tu so še nekateri pogosti vzroki tresenja rok, ki niso tako resni in zaskrbljujoči: 

Esencialni tremor

Največkrat se pojavi pri odraslih in ne nakazuje na nobeno zdravstveno stanje. Tresti se pričnejo roke, lahko pa čutite tresavico tudi pri glasu, glavi in nogah. Najpogosteje simptomi postanejo hujši, ko je oseba pod stresom, ali ko opravlja nalogo, ki zahteva fino motoriko, kot je pisanje, pitje iz kozarca in podobno. Zdravljenje se običajno začne s spremembo življenjskega sloga, ki mora postati manj stresen, tudi z zdravili in v nekaterih primerih z operacijo. 

Hipoglikemija

Padec krvnega sladkorja lahko povzroči tresenje mišic. Nizek krvni sladkor imate lahko zaradi katere od bolezni, s katero se borite, ali zaradi izpuščanja glavnih obrokov, prekomerne vadbe, hude izčrpanosti ... Tresavica je lahko tudi stranska posledica kakšnih zdravil, zato preberite navodila, če ste jih začeli jemati pred kratkim. 

Kako si lahko pomagate? 

Če ne gre za drugo zdravstveno stanje, si lahko pri tresočih rokah pomagate sami: 

  • Omislite si več počitka in reden spalni ritem. Telo vam bo zelo hvaležno. 
  • Omejite vnašanje kofeina. Najbolje bo, da zadnjo skodelico kave spijete v dopoldanskem času. 
  • Za ohranjanje normalnega krvnega sladkorja, imejte redne hranljive obroke. Če lahko, si jih nesite s seboj na delo. 
  • Če sumite, da je težava v zdravilih, se odpravite k zdravniku in skušajta najti boljšo možnost. 
  • Kadar vas tresavica kljub vsemu skrbi, se prav tako odpravite k zdravniku. Ne oklevajte, ker niste prepričani. Po preučevanju simptomov bo lahko ponudil dobro rešitev. 

Viri: N1info.hr

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord