Tudi vi takšne kozarce uporabljate za … praktično vse? Potem TO obvezno preberite!

Tudi vi takšne kozarce uporabljate za … praktično vse? Potem TO obvezno preberite! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2020

Še posebej, če razmišljate, da bi preizkusili enega izmed popularnih receptov – bananin kruh ali tortico v kozarcu denimo. Sliši se slastno, kajne? Priročno tudi.

T. i. mason jar je res priročen. Tudi v naši hiši je nastala lepa zbirka, v njih pa se znajdejo solate, ovseni kosmiči, različni napitki, uh, pa pudingi s chia semeni (fantastično!). Celo v pisarni pridejo prav, za boljšo organizacijo.

Dobro se obnesejo na poti. Zvečer pripravite ovsene kosmiče, zjutraj vzamete kozarec iz hladilnika in že ste na poti. Ali pa hladno solato. Karkoli, kar lahko počaka v hladilniku pravzaprav.

Profimedia
No, ampak chia pudingov se res nikoli ne naveličamo, zato,  preden nadaljujemo ...

Chia pudingi potešijo željo po sladkem, hkrati pa telesu dajo veliko dobrega. Chia semena so bogat vir omega-3, vlaknin, antioksidantov, kalcija …

Osnoven recept vsebuje tri sestavine:

  • chia semena,
  • mleko po vašem okusu (nesladkano) in
  • med.

In to je to. Sestavine zmešajte v kozarčku, dobro zaprite in postavite v hladilnik, najbolje čez noč. Sicer pa vsaj za eno uro, da se 'puding' zgosti. Če vam ni všeč tekstura chia semen, lahko puding tudi zmiksate, pa boste dobili slasten kremast puding.

Profimedia

Potem prepustite domišljiji prosto pot. Osnovnemu receptu lahko še marsikaj primešate:

  • cimet, rozine in zdrobljene oreščke,
  • kokos in matcho,
  • banano in jagode,
  • kakav in jagode,
  • sadni pire ...

Nekaj idej najdete še članku 5 slastnih pudingov s chia semeni.

Kozarci so seveda odlični tudi za vlaganje ...

V teh kozarcih lahko shranimo praktično vse: salse in druge omake, marmelade, vložimo zelenjavo, sadje, tudi meso. Kozarec se lahko uporabi večkrat, pri nekaterih je le treba zamenjati pokrov ali gumo, da spet dobro tesni.

Profimedia

Te metode pa zahtevajo razkužitev in pripravo kozarca, običajno v vodni kopeli – z vrelo vodo.

Ali to pomeni, da lahko kozarce uporabimo tudi za peko?

Ne. Tovrstni kozarci niso primerni za peko v pečici.
»Kozarca se ne sme dolgotrajno izpostavljati suhi toploti v pečici,« opozarjajo v podjetju, ki jih izdeluje. Ti kozarci namreč niso narejeni iz kaljenega stekla (to je tudi razlog, zakaj morate kozarec pred konzerviranjem potopiti v vročo kopel).
Lahko je nevarno.

Če bi v kozarec sobne temperature, ali še huje, v hladen kozarec, vlili vrelo tekočino oz. hrano, bi to lahko povzročilo, da bi se razletel na drobne in ostre koščke – zaradi hitre temperaturne spremembe. Enako se lahko zgodi v pečici!

Če ste torej tudi vi razmišljali, da bi v kozarcu tudi kaj spekli, tega ne priporočamo. Ja, čeprav v spletu najdemo ogromno receptov, kjer se peče v prav takšnih kozarcih. Vsaj na videz so videti tako.

Pomembno je, da poiščete izdelek, ki je narejen iz stekla, ki lahko prenese visoke temperature, da pri pripravi slastnega recepta ne boste tvegali, da bi se ta razletel ali eksplodiral.
Zdaj pa si privoščite še dalgona kavo, ki je trenutno pravi hit ljudi v karanteni po vsem svetu:
Recept in priprava v videu TUKAJ.
instagram

Vir: Cooking Light, www.freshpreserving.com