Uganete, v katerem mesecu leta se najbolj zredimo? Uganili ste, v decembru, ko grizljamo piškote in vse druge slastne jedi! Lahko pa se odločite spremeniti tok in nekaj dni namenite dieti, da boste potem spet malo uživali!
Z našo dieto z začimbami bo hujšanje nadvse lahko, oster kari in podobne začimbe bodo pospešile izgorevanje maščob, in to brez posebnega odrekanja ali napadov volčje lakote.
Dieta je sestavljena za tri dni, lahko pa jo tudi poljubno podaljšate. Namig: veliko pijte. Idealen je rooibos čaj s cimetom in čilijem.
PRVI DAN
Zajtrk
Mlečni riž s cimetom in sadjem
- Za 1 porcijo potrebujete:
- 125 ml nemastnega mleka
- 50 g mlečnega riža
- 12 g sladkorja
- ¼ cimetove paličice
- sadje (na primer 2 slivi ali nektarini)
- 1 jajce
- 1 ščepec cimeta
Priprava:
1. Mleko, riž, sladkor in cimetovo paličico med mešanjem pustite lahno vreti približno 25 minut.
2. Odstranite cimetovo paličico. Sadje zrežite na krhlje in jih položite v skodelico.
3. Ločite rumenjak od beljaka. Rumenjak primešajte riževi zmesi, iz beljaka stepite trd sneg in ga prav tako primešajte. Prelijte v skodelico in potresite s cimetom.
Na porcijo: približno 390 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 60 g.
Kosilo
Ohrovtova ponev z ingverjem
Za 1 porcijo potrebujete:
- 10 g svežega ingverja
- pol stroka česna
- 100 g piščančjega fileja
- 150 g ohrovta
- 100 g gob (na primer šampinjonov)
- 1 bilko azijskega drobnjaka
- 2 žlički kokosove maščobe
- 10 g indijskih oreškov
- po 1 žlico sojine
- in čili omake
Priprava:
1. Ingver in česen drobno sesekljajte. Meso zrežite na kocke, ohrovt pa na tanke trakove. Gobe zrežite na tanke lističe, drobnjak pa grobo sesekljajte.
2. V ponvi segrejte 1 žličko kokosove maščobe in na njej podušite ingver in česen. Dodajte še meso. Začinite s soljo ter poprom in dobro popecite meso.
3. Vse sestavine vzemite iz ponve. Nato v njej stopite 1 žličko kokosove maščobe in na njej popecite gobe, ohrovt in indijske oreške. Primešajte sojino in čili omako in na koncu še mešanico s piščancem.
Na porcijo: približno 306 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 12 g.
Večerja
Azijska cvetačna juha
Za 1 porcijo potrebujete:
- ¼ čebule
- 2 žlički olja
- 1 žličko karija
- 80 g cvetače
- 250 ml zelenjavne juhe
- 100 ml kokosovega mleka
- 2 žlici sredstva za zgoščevanje
- 1 kozico, sol, poper
- 1 žlico praženih arašidovih semen
Priprava:
1. Čebulo zrežite na kocke in jih podušite na 1 žlički olja. Dodajte kari in jo zarumenite. Nato primešajte še brstiče cvetače, juho in kokosovo mleko. Vse skupaj kuhajte približno 10 minut in nato pretlačite s paličnim mešalnikom.
2. Juho zavrite, primešajte sredstvo za zgoščevanje in vse skupaj kuhajte še 1 minuto.
3. Kozico med obračanjem približno 2 minuti pecite na 1 žlički olja in jo denite v juho. Začinite jo s soljo in poprom, prelijte v krožnik in potresite z arašidi.
Na porcijo: približno 216 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 12 g.
DRUGI DAN
Zajtrk
Ingverjev toast
Za 1 porcijo potrebujete:
- 2 žlički ingverjeve marmelade
- 1 ščepec mletega ingverja
- 1 žlico kremne skute
- 1 rezino toasta
Priprava:
Zmešajte ingverjevo marmelado, ingver in skuto in z namazom premažite toast.
Na porcijo: približno 130 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 25 g.
Kosilo
Hiter mesni lonec z zelenjavo
Za 1 porcijo potrebujete:
- 500 g govejih pleč
- 1 žlico olja
- sol, poper
- 800 g zelenjavne enolončnice (iz pločevinke)
- 1 ščepec muškatnega oreška
- 1 noževo konico klinčkov
Priprava:
1. Meso zrežite na kocke in jih popecite na olju. Začinite s soljo in poprom.
2. Dodajte zelenjavno enolončnico, vse skupaj segrejte in krepko začinite z muškatnim oreškom in klinčki.
Na porcijo: približno 345 kcal, beljakovine: 50 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 5 g.
Večerja
Omleta z mletim mesom in zelenjavo
Za 1 porcij potrebujeteo:
- 1 jajce
- 50 ml mleka,
- 25 g moke
- sol, poper
- 1 ščepec muškatnega oreška
- pol čebule
- pol stebla belušne zelene
- pol rdeče paprike,
- 50 g češnjevih paradižnikov
- 2 žlički oljčnega olja
- 40 g mlete govedine
- 1 žličko provansalskih zelišč
- 1 žličko sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Zmešajte jajce, mleko in moko in mešanico začinite. Čebulo in zeleno zrežite na kocke, papriko na trakove, paradižnike prepolovite.
2. V ponvi segrejte 1 žličko olja in na njem drobljivo popecite meso. Dodajte zelenjavo in jo podušite. Prilijte malce vode in vse skupaj kuhajte približno 10 minut. Začinite s soljo, poprom in zelišči.
3. Testo premešajte, v drugi ponvi segrejte pol žličke olja, nanj vlijte testo in ga razporedite po dnu ponve. Eno stran omlete zlato rjavo zapecite, jo obrnite in popecite še z druge strani.
4. Po polovici omlete porazdelite mešanico mesa in zelenjave in jo prepognite.
Na porcijo: približno 380 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 12 g.
TRETJI DAN
Zajtrk
Kruh s skuto in drobnjakom
Za 1 porcijo potrebujete:
- 40 g kremne skute
- 2 žlički naribanega hrena (iz kozarčka)
- 1 rezino polnozrnatega kruha
Priprava:
Kremno skuto zmešajte s hrenom in z njo namažite kruh.
Na porcijo: približno 130 kcal, beljakovine: 0 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 22 g.
Kosilo
Kremna bučna juha z ingverjem
Za 1 porcijo potrebujete:
- 100 g hokaido buče
- 10 g svežega ingverja
- ¼ čebule
- 1 žličko oljčnega olja
- 1 ščepec karija
- 150 ml zelenjavne juhe
- 1 žličko sadnega namaza iz tropskih sadežev
- 20 ml kreme za kuhanje
- 30 ml pomarančnega soka
- sol, poper
- malce bučnega olja
Priprava:
1. Bučo, ingver in čebulo zrežite na večje kose. V posodi segrejte olje in na njem podušite zelenjavo. Posujte z velikim ščepcem karija, zarumenite in zalijte z zelenjavno juho.
2. Dodajte sadni namaz in pustite, da juha lahno vre približno 10 minut. Primešajte kremo za kuhanje in pomarančni sok in juho dobro pretlačite s paličnim mešalnikom. Na koncu jo začinite s soljo in poprom. Po želji postrezite z bučnim oljem.
Na porcijo: približno 180 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 12 g.
Večerja
Čilijev tatarec na kruhu
Za 1 porcijo potrebujete:
- 80 g tatarca
- mlet čili
- sol
- 1 rezino polnozrnatega kruha ali žemljice
- 1 žličko polmastne margarine
Priprava:
Tatarca začinite z večjo količino čilija in soli. Rezino kruha ali žemljico namažite z margarino in po njej razporedite tatarc. Po želji okrasite še s čebulnimi obročki.
Na porcijo: približno 200 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 15 g.