V primeru nevarnost...

31. 10. 2002

Nihče izmed nas ni popoln in nihče ni v vsakem trenutku pripravljen na neljubo situacijo, ki nas lahko doleti. Razen enega. Le filmski oziroma risani junak Batman je bil vedno in povsod kos vsaki situaciji. Ste se znašli ujeti v goreči stavbi? Ni problema, oblecite Batmanovo azbestno obleko! Padate v globok prepad? Kot za šalo se rešite, če izstrelite Spidermanovo mrežo iz ročne ure na svojem zapestju. Ali pa je zadeva morda nekoliko bolj resnična in je na vaša vrata pravkar pozvonila tašča z najnovejšo številko revije Nova v roki. Izključite televizor in se potuhnite, kot da vas ni. Še dodatno se zavarujete, če s svojim mobilnikom pokličete sami sebe na domači telefon. 1. Tako se ne bo moglo zgoditi, da vam med hlinjenjem, da vas ni doma, zazvoni vaš GSM. 2. Ko bo tašča zaslišala, da vam domači telefon zvoni v prazno, bo zares prepričana, da vas ni doma! V nadaljevanju vam torej ponujamo koš rešitev za vsakdanje težave, ki vas lahko doletijo na vsakem koraku. Nekatere izmed njih se bodo morda zdele neumne (in res so takšne), a v vsakem primeru so uporabne. Sicer pa se vam slabše kot v danem trenutku tako ali tako že ne more goditi. Torej! Pozorno preberite naše nasvete in si jih skušajte zapomniti. Če vam to ne gre, predlagamo, da si iztrgate teh nekaj strani, preden zavržete revijo, in jih vedno nosite s seboj. Če dobro pomislimo, bi tale članek morali vsakemu polnoletnemu državljanu predpisati z ustavo. Lahko bi ga celo razdeljevali člani civilne zaščite ali pa bi ga v slogu »bolje preventiva kot kurativa« brezplačno delili po zdravstvenih domovih in delovnih organizacijah.

Rotvajler si vas je izbral za svojo najljubšo igračo za zvečenje!

Položaj seveda ni najugodnejši, toda naj bo še tako hudo, v nobenem primeru se ne obrnite s hrbtom proti njemu in ne za? nite bežati. V tem primeru bo skoraj zagotovo planil za vami, saj ste si sami izbrali vlogo plena. Najboljše v danih okoliš? inah je, da povsem mirno stojite in s tem že nekako psihi? no napadete psa. ? e ne bežite, mu pokažete, da se ga ne bojite.

Glejte v njegovo smer, toda nikdar ga ne glejte v o? i. Izogibajte se neposrednemu stiku z o? mi. S tem ga namre? lahko samo še bolj razdražite. Kakorkoli se pes premakne, vedno pazite na to, da bodo njegovi strašljivi ? ekani pred vami in ne za vami. Psi so namre? nagnjeni k temu, da vas ob napadu zahrbtno ugriznejo v zadnji del noge ali v zadnjo plat. Zato mu nikakor ne obra? ajte hrbta, raje se po? asi ritensko umikajte. Zelooo po? aaasiiii!

Sredi nakupovalnega centra je vaši noseči soprogi odtekla porodna voda!

Zoprna re? , ki napoveduje sre? en dogodek. ? estitamo, o? itno boste postali o? ka! Toda v dani situaciji seveda ni ? as za slavje. V takšnih okoliš? inah je najboljše, da se bodo? a mamica ? im manj premika, saj je vaš naraš? aj tam notri ostal »na suhem«. Takoj pokli? ite njenega zdravnika in, ? e le lahko, jo spravite do vašega avta, na poti ven pa kupite še nekaj teniških žogic.

Te položite med porodnico in naslonjalo sedeža, da ji bodo masirale spodnji del hrbta, ki je v tem trenutku nedvomno postal precej bole? predel, kajti »nasedli« zarodek mo? no pritiska na skorajšnjo pot ven.

Ostali boste brez goriva, na obzorju pa ni nobene črpalke.

V popolnem svetu bi le izstopili iz avta in ustavil bi vam prvi, ki bi pripeljal mimo. Iz prtljažnika bi vzel plasti? no ro? ico in z usti potegnil nekaj bencina iz svojega avta. Ro? ico z gorivom bi nato dobrodušno zlil v rezervoar vašega vozila in se, povsem zadovoljen z vašo zahvalo, odpeljal. Toda žal ne živite v popolnem svetu. Danes pišemo leto 2002 in ne 1948.

Če sumite, da boste vsak ? as ostali brez goriva, je najbolje, da sprejmete nekaj stabilizacijskih ukrepov. Najprej seveda izklopite klimatsko napravo v vozilu, tako boste zmanjšali porabo goriva za 12 odstotkov. ? e imate v vozilu tempomat, ga nastavite na 70 ali 80 km/h, tako boste zmanjšali porabo goriva za dodatnih 15 ali 20 odstotkov. ? e vaše vozilo nima tempomata, skušajte voziti ? imbolj racionalno. S čim manj vrtljaji v ? im višji prestavi.

V restavraciji ste dobili vinsko karto v tujem jeziku.

Ne udarite najlažje variante, ki se vam ponuja. An, ban, pet podgan … Raje uporabite znanje, ki ga imate od prej. Da se chardonnayji odli? no podajo k ribam, piš? ancu in testeninam z belo omako. Pinot pa je primernejši za srkanje ob debelem zrezku ali rde? ih omakah.

Tako boste lažje izbrali steklenico, ki se poda k naro? eni jedi. Ob naro? ilu lahko denimo pokažete, da sorte ne poznate, z blefersko izjavo: »Tega vina nisem pokusil še nikoli.

Zanima me, kako gre skupaj s hrano. « Tako boste namesto nevedno zveneli avanturisti? no, in dami na nasprotni strani mize bo to nedvomno bolj vše? . Če se ho? ete izkazati še bolj strokovni, lahko zavrnete prvo steklenico vina, ki vam ga bodo ponudili. ? e boste ponujeni požirek le stežka spustili po grlu, lahko zahtevate nekaj »mehkejšega« ter nato pri naslednjem vinu, ki vam ga bodo prinesli, zblefirate, da vam je všeč.

? e ste kje dlje od doma in ne razumete ni? esar z vinske karte, bo najbolje, da naro? ite »hišno vino«. Vino naj ne bo starejše od enega ali dveh let. Tako bo še vedno zagotovo kakovostno, seveda pa bodite pozorni tudi na ceno, da vam ne bo treba na koncu prodati svoje zaro? enke oštirju, da bi lahko poravnali ra? un.

Obletnica mature je pred vrati, vi pa imate še 5 kg preveč.

Najhitrejša pot, da izgubite pet kilogramov, je ta, da si odsekate roko ? isto zgoraj pri ramenu. (Na obletnici mature lahko nato zblefirate, da so vas med dopustovanjem na Tajskem ujeli pri kraji v trgovini. ) ? e vam predlog iz kdove katerega razloga ni najbolj vše? , vam preostane še ukana z ogljikovimi hidrati.

Resda ne boste izgubili vseh 5 kg, boste pa nedvomno videti precej vitkejši. Za vsak gram ogljikovih hidratov so v vašem telesu shranjeni trije grami vode.

Če prenehate uživati ogljikove hidrate, bo vaše telo poleg hidratov za? elo porabljati tudi vso vodo, ki jo imate v odve? ni zalogi. Tako boste na videz bolj upadli, poleg tega pa boste tudi v resnici izgubili nekaj odve? ne teže. Da pa v želji po vitkem stasu ne bi shirali do smrti, vam priporo? amo, da na dan popijete vsaj dva litra teko? ine in po možnosti zraven vzamete še kakšno multivitaminsko tableto.

Zaužijte pa vsaj šest skromnih obrokov, ki naj ne vsebujejo (oziroma naj vsebujejo ? im manj) ogljikovih hidratov. Upamo, da vam bo uspelo. Ko pa se vrnete domov z obletnice mature, lahko svoj obraz potopite v zvrhan krožnik makaronov.

Urezali ste s papirjem, v pisarni pa ni nikjer omarice s prvo močjo.

Poglejte, ali imate v predalu kaj lepilnega traku. Če ga ni, bo dober tudi trak za ozna? evanje pisemskih pošiljk: »previdno«, »ekspres«, »letalsko«, »osebno« ali kaj podobnega. Odtrgajte trak in tecite v moško straniš? e po nekaj kosov toaletnega papirja. Ovijte papir okrog rane in ga zalepite s poštnim trakom, da ustavite krvavitev. Če bi radi, da se rana hitreje zaceli, jo lahko zavijete s trakom »hitra pošta«.

Zgrabil vas je krč.

Kaj je hujšega od tega, da vas kar na lepem v nogi ali roki zgrabi močan, zahrbten in nepri? akovan kr? ! ? ? e masiranje, tako kot to po? nete obi? ajno, ne bo zaleglo, vam preostane naslednje.

Takoj se mo? no uš? ipnite v kožo med zgornjo ustnico in nosom. »Koža pod nosom je namre? izredno ob? utljiva in po 20 sekundah š? ipanja boste preusmerili svojo bole? ino na ta del telesa, medtem pa bo kr? povsem popustil, « pojasnjuje Robert Nirschl, direktor inštituta za športno medicino v Arlingtonu (Virginia, ZDA). Mi pa dodajamo, da boste najbrž bole? ino kr? a lahko preusmerili na kakšen drug del telesa tudi druga? e. Morda si v oko lahko zataknete zarjavel ribiški trnek, a najbrž v tistem trenutku nimate nobenega pri roki. Ja, ja … šala!

Sredi mestnega središča obupano iščete stranišče.

Ravno zato je bog ustvaril zakotne mestne ? etrti, stranske ulice s samotnimi drevesi in najrazli? nejše bare. Prvi dve možnosti sta za bolj sproš? ene in svobodomiselne moške, ki jim je precej vseeno, kaj si o njih mislijo drugi, in jim tudi ni mar za denarne kazni ali celo aretacijo.

Tretja možnost pa je za vse tiste, ki redno ignorirajo opozorila v slogu »Uporaba toaleta je dovoljena le gostom lokala«. Res pa je, ? e smo povsem iskreni, da najbrž noben lastnik lokala ne bo imel ni? proti, ? e boste na poti proti njegovi toaleti na to? ilni pult položili stotolarski bankovec. S tem ste namre? postali »gost lokala«, saj je to povsem enako, kot ? e bi naro? ili najcenejšo pija? o. Seveda vam ostane še ena možnost. Da zadržite potrebo toliko ? asa, dokler v mestnem središ? u ne boste izvohali prvega javnega straniš? a. Bo šlo?

Ponujamo pa vam druga? no rešitev problema. Preden odpotujete na pot, si lahko na internetni strani z naslovom www. rovenet.com posnamete kopijo programa »Where-2-Go bathroom finder«. Iskalec toaletnih prostorov je super iznajdba. Spletna stran zajema ve? ino vseh ve? jih mest v Evropi in ZDA z odli? no izdelanimi mestnimi kartami in ozna? enimi prostori, kjer se lahko olajšate. Odvisno od tega, katero mesto nameravate obiskati, seveda. Ja, temu pravijo ra? unalniški friki »zares koristna informacija«.

Zjutraj ste se zbudili in na svoji ustnici opazili herpes.

Hitro pokli? ite svojega zdravnika in mu povejte, kaj se dogaja. Ste v za? etni fazi razvoja herpesa, ko se stvar še da prepre? iti, omiliti oziroma zakriti. Potrebujete injekcijo kortizona. Ta sicer ne bo naredil ni? proti virusu, bo pa uspešno skril vnetje na vaši ustnici, da ne boste še ves teden videti, kot da bi se vam med vožnjo z motociklom na ustnico prilepil velik majski hroš? .

»Če boste injekcijo dobili v 48 urah po izbruhu nezaželene okužbe, bo vnetje ob? utno manj opazno, « razkriva dr. Marasso, profesor dermatologije na univerzi v Karolini. Naj vam prišepnemo, da je poleg injekcije kortizona še nekaj uspešnih trikov, da skrijete herpes, vendar niso tako učinkoviti. Eden izmed njih je motrin, ki u? inkuje po-dobno, drugi pa je navadna papirnata vre? ka, ki jo lahko prek ust nosite ves ? as okužbe in si z njo zakrivate otekle ustnice. Odlo? ite se sami, kateri predlog boste izbrali.

Med "prijateljsko" igro košarke vam je soigralec izbil zob.

Dokon? ajte igro, nato pa se vrzite na tla in poskusite poiskati manjkajo? i del svoje ustne votline. Ko ga najdete, ga takoj sperite pod hladno vodo (naj ne bo premrzla ali, bog ne daj, prevro? a, kajti tako boste poškodovali zob) in ga spravite v žep.

Spiranje zoba bo odlo? ilno pomagalo pri kasnejši kirurški vsaditvi zoba nazaj na njegovo mesto. Takoj naslednje jutro obiš? ite svojega zobozdravnika, da se dogovorite o reimplantaciji nesre? nega zoba. In drugi? - pojdite raje lovit ribe!

Nenadoma vas obide slabost in zdi se vam, da boste izgubili zavest.

Morda imate premalo sladkorja v krvi. Ali pa se je v vaše telo pravkar naselil vesoljec. No, šalo na stran. Stvar je namre? resna. Po vsej verjetnosti gre res za nenaden padec sladkorja v krvi.

Rešitev: kupite si zavoj? ek najslajših bonbonov ali pa kakšno drugo slaš? ico. Če ni pri roki ni? podobnega, popijte kozarec vode, v kateri ste raztopili nekaj žli? k sladkorja. Nekaj gramov sladkorja je namre? vse, kar potrebuje vaše telo, da si bo v nekaj minutah opomoglo. Sicer pa je to kroni? ni problem, ki se obi? ajno z leti stopnjuje. Obvezno obiščite svojega zdravnika in se pogovorite o tem, kako bosta težavo uredila oziroma izgnala vesoljca iz vašega telesa.

Kako jo boste ogovorili?

Odsvetujemo vam, da z besedami med pogovorom poskušate prelisi? iti sogovornika, da bi izgovoril svoje ime. Ta trik obi? ajno ne deluje. Razen kadar imate opraviti s shizofreniki.

Boljše bo, ? e pogovor za? nete z obi? ajnim: »Ooo, pozdravljen! Kako si kaj? « in takoj nato udarite z novim vicem, ki ste ga pravkar slišali. S tem boste za nekaj časa zamotili osebo, s katero ste se zapletli v pogovor, medtem ko bodo vaši možgani obup no listali po svojem arhivu, da bi se spomnili sogovornikovega imena.

Morda vam bo ime osebe kar naenkrat padlo na pamet, druga? e pa pa? pogovor nadaljujete v enakem tempu naprej. ? e se nikakor ne spomnite imena osebka, ki stoji nasproti vas, vas je vendarle rešil vic, saj je ustvaril sproš? eno ozra? je in vam nadel lažen videz, da ste ob debati z osebo pozabljenega imena povsem sproš? eni in doma? i.

Zboleli ste!

Prvo in edino pravilo. ? e ste se zbodli mo? neje oziroma zares hudo, nikar ne odstranjujte tujka. Pustite torej žebelj, trnek, leseno trsko ali cel kemi? ni svin? nik natanko tam, kjer je. Če boste tujek poskušali izvleči, boste le še bolj krvaveli. Pustite ga, kjer je, in poskusite ustaviti oziroma zmanjšati krvavitev samo s tem, da s prsti pritiskate na žilo okrog rane. In seveda ? imprej odnesite svoj »ražnji? « k najbližjemu zdravniku.

Na vaših hlačah je odletel gumb. In to ravno najpomembnejši.

Hla? e nimajo varnostne zaponke. Nerodna re? . V vsakem primeru potegnite zadrgo vse do konca navzgor in poiš? ite kakšno »bolje založeno« kopalnico. Najbolje bo, ? e za uporabo toalete zaprosite prijatelja, za katerega veste, da posve? a nekaj pozornosti ustni higieni.

Ja, ne boste verjeli, za kaj vse je lahko uporabna zobna nitka, ki je na? eloma mo? nejša od vsakega sukanca. Skozi luknjo za gumb napeljite del zobne nitke in jo na drugi strani potisnite skozi luknjo ob zadrgi. To ponovite nekajkrat. Nato seveda zvežite oba konca nitke in za? asno ste rešili sprva nerešljiv problem. Vsaj za toliko ? asa, dokler ne najdete svoje žene ali kroja? a.

Igrate namizni tenis, ko se soigralec naenkrt zgrudi.

? e je prijatelj nenadoma padel po tleh in se grabi za prsni koš, je to lahko samo eno. Znak za srčni napad. Takoj pokli? ite rešilca, nato pa se lotite pomo? i. Kakšen je njegov sr? ni utrip?

Ali še vedno diha? Če je tako, potem se umaknite stran in predvsem umaknite svoje roke z njega. Masaža srca, če to še ni zastalo, običajno povzro? i ve? škode kot koristi. Če je oseba izpostavljena soncu ali leži v vro? i telovadnici, ga skušajte kar najnežnejše in najpazljivejše prestaviti v senco oziroma hladen prostor. Izpostavljanje visokim temperaturam namreč povzro? a hitrejše bitje srca in zbija krvni tlak.

Oboje lahko še poslabša stanje pri sr? nem napadu. Medtem ko ? akate na prvo pomo? oziroma reševalno vozilo, se s prijateljem pogovarjajte in ga spodbujajte s čim, kar mu bo vlivalo voljo do življenja. Lahko mu na primer pojasnite, da ima v bistvu sre? o, da je doživel sr? ni napad, saj bi ga druga? e med partijo namiznega tenisa danes zagotovo sesuli z 21 : 0.

Gaber Keržišnik