Veste, kako se telo začne spreminjati po 40. letu starosti?

Veste, kako se telo začne spreminjati po 40. letu starosti? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2023

S staranjem se telo spreminja. Tokrat bomo pogledali, kakšne spremembe nas čakajo po 40. letu. 

Zagotovo vam je kdo že rekel, da morate za svoje telo začeti skrbeti zgodaj, da se vam bo to kasneje obrestovalo. Drži, saj lahko z uravnoteženo prehrano, rednim gibanjem, obvladovanjem stresa in še čem poskrbite, da bo vse delovalo normalno in celo upočasnite kakšne procese staranja. 

Nekaterim procesom pa ne moremo ubežati. Poglejmo, kaj nas čaka po 40. letu: 

Lahko se spremeni glas

Puberteta ni edina, ki spreminja glas. S staranjem se spreminja tudi grlo oz. govorni aparat. Glasilke izgubijo prožnost in elastičnost ter začnejo počasi upadati. Poleg tega se glasilke tudi izsušijo. Spremembe bodo povzročile, da bo vaš glas šibkejši. 

Pri ženskah na spremembo glasu vplivajo še hormoni v menopavzi, zato lahko glas sčasoma postane nižji. Pri moških pa ravno obratno. 

Morda boste težje požirali

S staranjem začnejo slabeti mišice grla ali žrela. Nevrosenzorične spremembe lahko povzročijo slabo koordinacijo med oralno in faringealno fazo požiranja. Zato vaše grlo težje ločuje med tekočinami in trdo hrano, kar lahko povzroči težje požiranje. 

Izgubljanje las

S staranjem se bomo vsi spopadli z določeno obliko izpadanja las. Do 50. leta naj bi tudi ženske opazile vidno izpadanje las. To je posledica nekaterih hormonskih sprememb, ki spremenijo ponovno rast las. 

Ljudje po 40. letu starosti izgubljajo lase v normalen tempu, tako kot prej (med 50 in 100 las dnevno), podaljša pa se obdobje rasti las, zato lahko opazite, da se počasi redčijo. 

Osivite

Že pred 40. rojstnim dnevom boste videli kakšen siv las, ki pa ga še lahko izpulite ali prekrijete. A za to vam ni potrebno skrbeti, saj ne gre za nobeno bolezen, pač pa zgolj za to, da telo z leti proizvede manj melanina (temnega pigmenta) kot prej. 

Vid se poslabša

Če ste morali kupiti ena tistih očal za branje, niste edini. Ne, ne potrebuje jih le vaša babica, saj je to normalen proces staranja. V vaših 40. so oči bolj napete pri branju, ali ko gledate na zaslon. Stanje imenujemo presbiopija in je povsem normalno. Oglasite se pri okulistu, ki vam bo znal svetovati glede očal. 

Verjetno boste imeli težave s hrbtom

Največje tveganje za razvoj hernije diska imajo ljudje med 30. in 50. letom starosti. Pogosti simptomi so bolečine v spodnjem delu hrbta, ki se širijo v zadnjico in noge. Dobra novica je, da lahko stanje izboljšate s fizioterapijo in vajami, ki vam jih bo predpisal zdravnik. 

Izgubljate mišično maso

Izguba mišične mase je neizogbna in je ne morete nikakor preprečiti. Začne se že po 30. letu starosti. Vendar je proces zelo počasen in ga običajno ne zaznamo vse do 40. ali 50. leta starosti. 

Poleg spremembe v fizičnem videzu simptomi vključujejo še možgansko meglo in pomanjkanje energije. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"