Veste, kateri oreščki so najboljši za možgane (lahko zmanjšajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen)

Veste, kateri oreščki so najboljši za možgane (lahko zmanjšajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 11. 2022

Dobra novica je, da lahko oreščke vključite tako v sladice kot v druge jedi, zato nimate razloga, da ne poskrbite za svoje možgane. 

Pest oreščkov na dan si privoščite za malico, saj boste takoj bolj siti, še ob kakšnem zdravem prigrizku pa boste bolj zdravi in zlahka počakali do kosila ali večerje. Poglejmo, kateri oreščki najbolje poskrbijo za zdrave možgane. Namig: tudi izgledajo kot majhni možgani. 😉

Ste uganili? Govorimo o orehih! 

Orehi od vseh oreščkov vsebujejo največ esencialnih maščobnih kislin omega-3. Le-te dobro vplivajo na delovanje možganov in srca ter blažijo vnetja v telesu. Preskrbljeni boste z beljakovinami in vlakninami, ki vas bodo nasitile, zato ne boste posegli po nezdravih prigrizkih. 

Orehi vsebujejo tudi magnezij in fosfor, ki ščitita mišice in kosti. 

Redno uživanje orehov bo poskrbelo za zdravje vaših možganov, lahko celo zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen ali upočasni napredovanje (seveda se ne odrecite zdravilom in pregledom zdravnika, če to potrebujete). 

Orehe povezujemo z manjšim tveganjem za možgansko kap in srčne bolezni. To se zgodi, ker orehi uravnavajo raven holesterola - ta povzroča kopičenje maščobnih oblog v žilah in posledično oženje žil. Samo z orehi ne boste obvladali visokega holesterola, vendar lahko pomagajo, kljub temu pa upoštevajte napotke zdravnika. 

Če se potrudite, lahko orehe vključite tudi v druge jedi, ne le v sladice. Na primer v jutranje kosmiče, v razne solate, predjedi ... Ali pa preizkusite naš recept: Čokoladno-kavni "cheesecake" brez peke. Navdušili boste sladokusce in hkrati poskrbeli za možgane. 

Vir: danas.rs