Zdravnica opozarja: "To je 5 jasnih znakov, da vam primanjkuje vitamina D!"

18. 2. 2024
Deli
Vitamin D je v prvi vrsti ključen predvsem za vzdrževanje dobrega imunskega sistema, močnih kosti in splošnega zdravja. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vitamin D je v prvi vrsti ključen predvsem za vzdrževanje dobrega imunskega sistema, močnih kosti in splošnega zdravja. 

Delovanje vitamina D je koristno tudi pri preprečevanju bolezni med katerimi so tudi nekatere vrste raka, sladkorna bolezen, depresija in osteoporoza.  

Težave, ki se lahko pojavijo ob pomanjkanju vitamina D

Nizka vsebnost tega pomembnega vitamina lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, zato je dobro, da pravočasno zaznati simptome, ki kažejo na pomankanje. Zdravnica Janine Bowring je izpostavila šest jasnih znakov pomanjkanja.

Ne spreglejte:

1. Bolečine v gležnjih, kolenih in kolkih 

Eden izmed precej očitnih znakov pomanjkanja vitamina D so bolečine v gležnjih. Zlasti, če čutite bolečine na tem predelu in tudi v spodnjem delu stopal, takoj, ko se zbudite. Bolečine se lahko prav tako pojavljajo tudi v kolenih in kolkih.

 2. Vnetje mišic

Vitamin D je potem, ko ga telo presnovi, pristojen za krčenje mišic, vpliva pa tudi na kosti. Če se prebujate okorni in z bolečimi mišicami, je to lahko med drugim razlog, da vam primajkuje tega pomembnega vitamina.  

3. Otrdel vrat in kronične bolečine v hrbtu

Zdravnica prav tako opozarja, da je lahko znak pomankanja tudi otrdel vrat ali na splošno bolečina, ki je pristna na vratnem predelu. Eden izmed simptomov primanjkljaja vitamina D so tudi bolečine v hrbtu.  

4. Nezmožnost stiska pesti

Dr. Bowring prav tako svetuje obisk pri zdravniku, ki bo preveril raven vitamina D, če pri sebi opažate težavo, da ne morete stisniti roke v pest.  

Kako najlažje pridobiti vitamin D?

Pomladi in poleti ter tudi prvi del jeseni je mogoče vitamin D naravno dobiti že z zadostno izpostavljenostjo sončnim žarkom, toda pozimi je sonca premalo, prav tako so dnevi krajši, zato je potrebno D vitamin dodajati v obliki prehrane in prehranskih dopolnil.

Čeprav vitamina D ni veliki meri v prehranskih živilih, se nekateri dobri viri nahajajo tudi tam. Vitamina D imajo v večji vrednosti zlasti mastne ribe kot so losos, sardine in tuna, jajčni beljaki in ribje olje. Najdemo pa ga tudi v gobah in švicarskem siru.   

Vir: express.co.uk

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord