Se po opravljeni potrebi obrišete z vlažilnimi robčki? Po prebranem si boste premislili!

15. 5. 2024
Deli
Se po opravljeni potrebi obrišete z vlažilnimi robčki? Po prebranem si boste premislili! (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda menite, da je uporaba vlažilnih robčkov bolj higienska, vendar ima lahko negativne učinke.

Čeprav vlažilne robčke pogosto oglašujejo kakor bolj higienske in priporočljive za uporabo zlasti po opravljanju velike potrebe, številni strokovnjaki njihovo uporabo odstvetujejo. Ravno vlažilni robčki lahko namreč pripeljejo do neželenih učinkov in nevšečnosti.

"Uporaba vlažilnih robčkov je pogost vzrok za perianalni dermatitis (izpuščaje okoli zadnjice). Draženje, ki ga povzročajo mokri robčki, je lahko posledica nekaterih sestavin in konzervansov v izdelkih, motenj dobrih bakterij in same vlage, ki jo ustvarijo taki izdelki," je za portal huffingtonpost.co.uk povedal kolorektalni kirurg dr. Alex Elias.

Gastroenterologinja dr. Maysaa El Zoghbi je ob tem dodala, da materiali, uporabljeni v nekaterih robčkih, lahko razdražijo ali celo poškodujejo kožo, zlasti pri ljudeh z občutljivo kožo ali boleznimi, kot so hemoroidi ali analne razpoke.

"Vlažilni robčki na splošno vsebujejo alkohol ali dišave, ki lahko dražijo predel okoli zadnjice," je dejal gastroenterolog dr. Ari Lamet. Dodal je še, da vlaga, ki nastane zaradi uporabe vlažilnih robčkov, spodbudi rast bakterij ali glivic, kar lahko povzroči tudi vnetja.

Strokovnjaki zato svetujejo uporabo običajnega toaletnega papirja, še bolj idealna pa je uporaba bideja. Ravno s pomočjo bideja lahko po mnenju strokovnjakov preprečimo številne zaplete, povezane z neustreznimi higienskimi praksami.

Vir: net.hr