Ena najbolj zdravilnih rastlin na svetu, ki raste tudi pri nas: krepi lase, pomaga pri kožnih in želodčnih težavah ter številnih drugih

1. 6. 2024
Deli
Vodna kreša spada med najbolj zdravilne rastline na svetu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vodna kreša po mnenju strokovnjakov spada na seznam najbolj zdravilnih rastlin na svetu.   

Glede na raziskave ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), ima najvišjo prehransko vrednost. Toda na žalost je ta zdravilna rastlina z mnogoterimi koristnimi vitamini in minerali, med katerimi izstopa železo, premalokrat na jedilniku. Še več, nekateri jo včasih celo zamenjajo za plevel, saj pretežno raste na vlažnih in mokrih predelih.    

Ne spreglejte:

V številnih ozirih koristna za zdravje  

Po vsebnosti vitamina C, celo prednjači pred nekaterimi citrusi, prav tako vsebuje več železa kot špinača. Poleg številnih hranilnih snovi, ima vodna kreša tudi zdravstvene koristi. Po raziskavah sodeč zmanjšuje oksidativni stres, čisti kri in telo toksinov, ter spodbuja apetit, v kolikor ima oseba težave s pomanjkanjem. Na račun vsebnosti vitamina C ima moč pri krepitvi imunskega sistema.  

Pomaga tudi pri spodbujanju prebave in želodčnimi težavami, kot so zaprtje, napihnjenost in vetrovi. Zaradi številnih antioksidantov, pripomore k celični zaščiti telesa, koristi jetrom in je v pomoč pri diabetesu. Poleg omenjenega nekateri strokovnjaki trdijo, da ima vodna kreša celo moč preprečiti številne srčno-žilne težave.    

Vodna kreša je poleg uporabe v zdravilne namene uporabna tudi v kulinariki.

Vodna kreša je poleg uporabe v zdravilne namene uporabna tudi v kulinariki.

Profimedia

Zdravilna uporabnost soka vodne kreše  

Vodno krešo se lahko uporablja na raznolike načine. Veliko ljudi pije sok vodne kreše, za katerega je priporočljivo da se pije razredčen z vodo v razmerju 1:5. Priporočeni odmerek je en kozarec na nekaj dni, saj se sicer lahko pojavijo neželeni učinki.  

Sok vodne kreše se lahko uporabi tudi lokalno, pri zdravljenju težav s kožo in z izpadanjem las, saj jih krepi, spodbuja njihovo rast in preprečuje izpadanje. Pri tem vtrete sok na prizadeta mesta.  

Pripravite si lahko tudi oblogo iz vodne kreše. Vzemite nekaj listov te zdravilne rastline in jih pomešajte z alkoholom, nato zmes nanesite na prizadeta mesta ter ovijte s povojem. Pustite oblogo delovati nekaj ur, nato jo odstranite in predel sperite s hladno vodo.  

Uporabna tudi v kulinariki  

Poleg uporabe soka, se lahko vodna kreša po navedbah spletnega portala herbessa, uporabi tudi kot juha, v piti, kot dodatek k solatam ali pa celo v sendviču, če vam je všeč nekoliko bolj močan okus, podoben hrenu. Ob tem pa pazite, da ne prekoračite dnevnega odmerka 20 g dnevno, da ne preobremenite delovanja ledvic.  

Če se boste lotili nabiranja vodne kreše, velja še omeniti, da jo je priporočljivo nabrati ob neoporečnih predelih, saj se z njo lahko prenašajo morebitni zajedavci kot je metljaj. Prav tako se uporabo ni odveč posvetovati z zdravnikom, zlasti, če jemljete kakšna zdravila, saj uporaba vodne kreše delovanje nekaterih nevtralizira.   

Viri: krstarica.com, herbessa.si

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič