Za glavobolom se lahko skriva marsikaj

Za glavobolom se lahko skriva marsikaj (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 5. 2015

Velikokrat si nenadnih glavobolov ne znamo pojasniti in si postavljamo različne diagnoze. Vedite pa, da obstaja 220 različnih vrst glavobolov in včasih so lahko le spremljevalni simptom povsem druge bolezni.

Najpogostejši vzroki in kaj pomaga

1. ČELO

Migrena

Utripajoče bolečine, ki so omejene na eno polovico glave, so tipične za migreno. Pogosto se pojavi še občutljivost za svetlobo in slabost. Migreno povzročajo sprememba vremena, stres ali pomanjkanje spanca.

Akutno jo lahko pozdravite z ekspresom z žličko limonovega soka ali protibolečinskimi tabletami (vendar ne v primeru nevroloških simptomov, kot je na primer migetanje pred očmi). Na dolgi rok si pomagajte z več gibanja in sprostitvenimi tehnikami. Tudi dobro: hrana, bogata z magnezijem (na primer špinača, oreščki, polnozrnati kruh).

2. OČI

Slab vid

Če slabo vidite, nehote prenapenjate oči in tako sprožite glavobol. V vsakem primeru obiščite okulista. Lahko tudi, da so vaše oči suhe zaradi naprezanja – večkrat pomežiknite, zaprite oči ali pa se zaglejte v daljavo. Pojdite na svež zrak in veliko pijte.

Poskusite: Vaja za sproščanje oči

Previdno: če se vam nenadoma pobliska pred očmi, gre lahko za glavkom. Takoj pojdite k zdravniku.

3. NOS

Občutljivost za dišave

Mehčala v hotelski posteljnini, parfum kolegice ali pa celo čistilna sredstva lahko povzročajo glavobole občutljivim osebam. Pomaga le, da se tem vonjem izognete.

Prehlad

Zamašene nosne poti pogosto preprečujejo cirkulacijo zraka in tako pride do pritiska v glavi. Prva pomoč: inhalirajte in uporabljajte nosno pršilo.

4. ČELJUST

Napačna postavitev zob

Če zaradi napačne postavitve zob grizete napačno ali pa ponoči škrtate z zobmi, tako precej obremenjujete svojo čeljust in vratno hrbtenico. Mišičevje poskuša najti pravo ravnovesje, je zakrčeno in tako prihaja do napetostnih glavobolov. V akutnih primerih pomagajo sredstva proti bolečinam, pa tudi posebne opornice za čeljust. Odveč ne bodo niti sprostitvene vaje.

5. VRAT IN RAMENA

Napačna drža

Težka torba na ramenih, otrok v eni roki, napačno sedenje (okrogel hrbet, rahlo dvignjena ramena) – vse to vodi v napačno držo, napetosti v vratu in glavobol je tu.

Preberite: Pomoč proti napetosti v zatilju

Kratkoročna rešitev: ogrevanje predela mišic. Masiranje senc z metinim oljem ali pa raztezanje. Na dolgi rok: manjša torba, poprava drže, gibanje in progresivno sproščanje mišic. Preverite tudi, kako spite, in si morda omislite nov vzglavnik.

6. TREBUH

Netolerance

Če vas denimo boli glava po pici s salamo in sirom ali pa po vinu, vam morda primanjkuje encima, ki razgradi histamin. Veliko ljudi boli glava tudi po obisku kitajske restavracije, ker v mnogo jedeh uporabljajo glutamat. Učinkovita strategija: čim manj predelane in čim več sveže hrane.

Menstrualni ciklus

Pomagate si lahko s hormonskim gelom ali kontracepcijskimi tabletami. Pogovorite se s svojim ginekologom, katera metoda bi bila najprimernejša za vas.

7. BOKI

Položaj medenice

Rekli boste, kaj pa ima medenica opraviti z glavo? Veliko! Tako kot pri napačni postavitvi zob tudi položaj medenice lahko vpliva na celotno telo. Posledica enostranskega dela mišic: napetosti in glavoboli. Glede na diagnozo vam lahko pomaga ortoped, smiselne pa so tudi fizioterapevtske vaje.

Preberite: Gibanje se začne v medenici

Povzročitelji bolečin

Pomanjkanje tekočine

Gre za pogosto podcenjujoč vzrok za glavobol. Nič ne bo odveč, če boste večkrat popili po 1 kozarec vode.

Bolečina, ki jo povzročajo protibolečinske tablete

Morda vas bo glava po zaužitju tablete bolela še naprej. Lahko se namreč zgodi, da imajo tablete popolnoma nasprotni učinek. Tablet nikoli ne jemljite več kot tri dni zapored in ne več kot deset dni mesečno.