Za mirnejši spanec, preberite nekaj odgovorov na praktična vprašanja: Kaj kupiti? Katerih krajev naj se izogibamo?

Za mirnejši spanec, preberite nekaj odgovorov na praktična vprašanja: Kaj kupiti? Katerih krajev naj se izogibamo? (foto: profimedia) profimedia
12. 3. 2020

Pravzaprav nihče na svetu trenutno ne ve, kako bo potekalo stanje okoli koronavirusa. Trenutno smo vsi zbegani, naj bomo le previdni, naj zganjamo paniko in se zapremo v svoj dom ali naj enostavno naprej normalno živimo in si umivamo roke. Za vas imamo nekaj praktičnih navodil na povsem življenjska vprašanja.

1. Kaj naj kupim?


Da se boste bolje počutili, si kupite zaloge za vsaj dva tedna. Najbolje je, da kupite nekaj paketov testenin, riža, kašo, zdrob, omake, seveda tudi kakšen kilogram moke.

Od sadja kupite jabolka, pomaranče, hruške ... Pa seveda tudi zelenjavo, ki je dlje obstojna. Nikar ne pretiravajte z nakupi, posebno če nimate velikega hladilnika in zamrzovalnika. Kupite kakšna osnovna zdravila proti bolečinam, za zbijanje vročine in proti kašlju. Vedno je pametno pri roki imeti tudi paket s prvo pomočjo.

profimedia
2. Naj se nekaterih krajev izogibam?
 • Najbolje je, da se izogibate potovanjem na Kitajsko, Japonsko, v Južno Korejo, Iran ter seveda v Italijo.
 • Izogibajte se zaprtim prostorom, koncertom, knjižnicam, velikim trgovskim centrom, ...
 • Predvsem pa, če ste bolni, ostanite doma in poskrbite za varnost drugih.
3. Naj otroci ostanejo doma?

Če so otroci zdravi in so vrtci, šole odprti, potem naj gre otrok med svoje vrstnike. Če se bodo razmere tako poslabšale, bo država že zaprla vse vzgojno-izobraževalne ustanove, takrat pa se boste morali ukvarjati z varstvom svojih otrok.

profimedia
4.       Naj delam od doma?
 

Veliko ljudi ne more delati od doma, zato izkoristite možnost, če lahko. A če ste zdravi, potem ni nobenih skrbi, zakaj ne bi šli v službo.

5. Ali potrebujem zaščitno masko?

Splošna uporaba zaščitnih mask za zdaj ni potrebna, celo odsvetujejo jih, poročajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Premočenost maske se pojavi v relativno kratkem času, zato jih je treba ves čas menjavati, večjega zaščitnega učinka v trenutnih razmerah pa maske nimajo.

Poleg tega lahko tudi ovirajo vaše dihanje. Čeprav zaščitne maske ne ščitijo pred okužbo s koronavirusom, so v naših lekarnah in zdravstveno specializiranih trgovinah že davno pošle. Zato na NIJZ namesto neučinkovite uporabe obraznih mask svetujejo, da se vsi, ki so se vrnili z območij, kjer je bila potrjena okužba s koronavirusom, sprva zgolj samoizolirajo in opazujejo pojav morebitnih simptomov.

Če jih zaznajo, naj pokličejo osebnega zdravnika in se posvetujejo o nadaljnjem postopku, nikakor pa naj ne obiskujejo zdravstvenih domov ali bolnišnic in drugih ustanov ter poslopij, kjer je veliko ljudi.

Če zaradi okužbe s koronavirusom ne boste potrebovali zdravljenja v bolnišnici, sledite navodilom osebnega zdravnika ali epidemiologa. Zdravljenje okužbe poteka simptomatsko, kar pomeni, da si lahko povišano telesno temperaturo znižujete sami s pomočjo zdravil. Ob zdravljenju pa je vsekakor treba počivati in piti zadostne količine tekočin.  

profimedia
6. Ali lahko hišni ljubljenčki širijo nov koronavirus (SARS-CoV-2)?

Trenutno ni dokazov, da bi se lahko domače živali ali hišni ljubljenčki, kot so psi in mačke, okužili z novim koronavirusom. Priporočljivo je, da si po stiku s hišnimi ljubljenčki roke umijete z milom in vodo. Dobra higiena rok vas ščiti pred različnimi običajnimi bakterijami, kot sta E.coli in salmonela, ki se lahko prenašajo med hišnimi ljubljenčki in ljudmi.

7. Kaj pa hrana? Se lahko okužimo?

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjavo), temeljito opere.

8. Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2019
 

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 Preberite še: Mag. inž. živilstva Eva Kavka: Uživanje soka rdeče pese lahko ugodno vpliva na športno zmogljivost