Za penisov blagor

Ljubček, naj te ne bo sram. Pokaži mi ga in pomagala ti bom. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 8. 2009

Moški o težavah z ‘orodjem’ neradi govorimo naokoli. Šele ko penis popolnoma od­­­­pove ali staknemo spolno prenosljivo bolezen, se od­­pravimo k zdravniku. Kaj pa vse druge falične skrbi, ki jih imamo? Oglejmo si jih.

Pikčasta nadloga

Rob glavice vašega korenjaka je videti kot mušnica. Ima majhne bele pikice, ki sestav­­ljajo verižico.

Kaj storiti? Ti drobni madeži, ki jih ima eden od treh moških, se imenujejo papilomatoza korone glandis. So popolnoma neškodljivi, škodijo le lepemu videzu. Dobro bi jih bilo pokazati zdravniku in izključiti možnost, da gre za genitalne bradavice, ki jih povzroča spolno prenosljiv virus. Zdravljenje ni potrebno.

Otečen vrh

To je parafimoza, ki jo je povzročila za vašim glansom (čelado) ujeta kožica. To se lahko zgodi neobrezanim moškim, ki po seksu zadremajo in pozabijo kožico namestiti nazaj. Lahko jo sicer popravite sami, vendar se stvar pogosto konča na urgenci, pravijo zdravniki. Nikoli ne zamudimo Urgence, vendar pa tega dela še nismo videli.

Kaj storiti? Če kožice ne popravite takoj, se lahko pojavi razkroj tkiva ali gangrena. Če je ne morete spraviti nazaj čez glavico, zdravniki svetujejo, da greste čim prej v bolnišnico. Tam bodo ublažili vnetje, izvedli pritisk na glans in kožico namestili na pravo mesto. Pod vplivom anestetika, seveda.

Srbeči smrduh

Glans je poln sirastih, voščenih madežev in oddaja izloček neprijetnega vonja, kožica pa je vneta in srbi. Gre za balanitis, ki vas prizadene, če je kožica pretesna, da bi jo potegnili čez glavico. Temu sledi nabiranje smegme ? maščobnokislinskega izločka, ki je dobro gojišče za bakterije in glavna tema najstniških vicev, povzroči pa vnetje pod pokrovom.

Kaj storiti? Blag balanitis je lahko reakcija na glivično okužbo v ženski nožnici. Sprožijo ga lahko tudi dišeča mila, ne dovolj nežno samozadovoljevanje, alergija na lateks ali pa reakcija na penicilin. Lahko je tudi stranski pojav sladkorne bolezni ali luskavice. Glede na vzrok boste potrebovali ali protiglivično kremo, antibiotik, teste za alergijo ali v izjemnem primeru cirkumcizijo (obrezanje).

Nonstop erekcija

Nepretrgano trdno agregatno stanje se sicer sliši kot najboljša stvar, odkar so pri no­­go­­­metu uvedli prepovedan položaj, toda v resnici je to pekel. Priapizem nastane, ko se rdeče krvne celice zgostijo in ujamejo v penisu, pravijo zdravniki. Traja lahko več ur in ni posledica spolnega vzburjenja.

Kaj storiti? Takoj k zdravniku ali na urgenco. To, da ga ne morete omehčati, ne bo samo pokvarilo vaših načrtov, da bi konec tedna odšli raziskovat jame. Priapizem lahko privede do impotence, zmanjšana prožnost vaših krvnih celic pa je lahko znamenje srpaste celične anemije ali levkemije. Na srečo je to zelo redko. V Veliki Britaniji se to zgodi enemu ali dvema nesrečnikoma na 400 tisoč prebivalcev na leto.

Neznana izboklina

Izraz, ki že dolgo pretresa moški svet, je rak penisa. Karcinom penisa je podoben razjedi na glavici uda, ki jo sprem­­­ljata izloček ali krvavitev. Na srečo ni preveč pogost.

Kaj storiti? Takoj obiščite zdravnika. Prej ko ga odkrijejo, večja je verjetnost, da se ni raz­­širil v limfne žleze v dim­ljah. Lahko vas napotijo k specialistu, ki vam bo odvzel koš­ček tkiva in ga pregledal. Bolezen zdravijo z obsevan­jem, kemoterapijo in kirurškimi postopki. Amputacija je redko potrebna.

Neznana jajca

Bula ali oteklina na katerem od testisov. Lahko imate občutek vlečenja ali topo bolečino v dimljah in mošnji. Rak testisov je najpogostejši rak pri moških med 20. in 35. letom starosti. Če imate nespuščen testis (takšen, ki se ni spustil v mošnjo), ste bolj ogroženi.

Kaj storiti? Svojemu zdravniku takoj pokažite, da imate jajca. Več kot v 90 odstotkih je bolezen ozdravljiva, če jo odkrijejo dovolj zgodaj. Če zdravniku vaša moda na dotik ne bo­­do všeč, vas bo poslal na ultrazvočni pregled ali nadaljnje preiskave. Redno pregledujte svojo opremo ? tako boste vsako spremembo opazili prej in dovolj zgodaj poiskali pomoč.

foto: Shutterstock