Za vsak pridobljen (odvečni) kilogram izgubite toliko časa v življenju

Za vsak pridobljen (odvečni) kilogram izgubite toliko časa v življenju (foto: Profimedia) Profimedia
27. 11. 2017

Nedavna raziskava je pokazala, da sta dva največja faktorja, ki pripomorete k dolgemu življenju, ohranjanje zdrave telesne teže in dobra izobrazba.

Vsi že vemo, da sta zgornji komponenti pomembni, nedavna raziskava pa je pokazala, da sta celo ključ, ki vas ohranja pri življenju.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da se pri predebelih ljudeh pričakovana življenjska doba skrajša za dva meseca za vsak kilogram teže.

Na izbiro življenjskega stila ima do neke mere vpliv tudi naš DNA, pravijo.

Ena izmed ključnih ugotovitev je bila povezana s pretežkimi posamezniki, pri čemer so ugotovili, da se je za vsak pridobljen kilogram njihova pričakovana življenjska doba (kot že rečeno) skrajšala za dva meseca.

Po drugi strani pa so ugotovili, da se z vsakim dodatnim letom izobrazbe (po srednji šoli) posamezniku le-ta podaljša za 11 mesecev.

Kot verjetno že veste, pa lahko prav tako našo življenjsko dobo skrajša prevelik odstotek maščobe in drugi faktorji, ki jih povezujemo z diabetesom.

Mimogrede: ali veste, koliko gaziranih pijač bi morali spiti, da bi povečali tveganje za razvoj diabetesa tipa 2? Preberite TUKAJ.

Še eno veliko odkritje: kajenje in lastnosti, povezane z rakom pljuč imajo največji vpliv na skrajšanje življenjske dobe.

Kar pomeni, da če na dan v povprečju skadite škatlico cigaret, tvegate izgubo kar sedmih let življenja.

Pri tem je pomembno vedeti, da če se pravočasno odločite odnehati, lahko sčasoma pričakujete, da boste živeli tako dolgo, kot nekdo, ki nikoli ni kadil.

Raziskava pa je pri analizi DNA identificirala tudi slednje:

gen, ki vpliva na nivo holesterola v krvi in lahko skrajša življenjsko dobo za 8 mesecev ter gen, ki je povezan z imunskim sistemom in lahko podaljša pričakovano življenjsko dobo za približno pol leta.

Zgornji rezultati so tako le še en razlog več, da živite zdravo življenje, kar pomeni zdravo prehranjevanje, redno telovadbo, izobraževanje in izogibanje kajenju.

Zapomnite si: za vsak izgubljen kilogram se lahko vaša pričakovana življenjska doba podaljša za dva meseca.

Preberite še: Hvaležnost vas lahko naredi srečnejše, bolj fit in bogatejše (poglejte, kako!) ali pa 5 jogijskih vaj, s katerimi lahko popravite škodo, ki si jo delate s sedečim delom.

Priporočamo tudi FOTO: Čudovite plaže, kjer lahko božič in novo leto pričakate v kopalkah!

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri