Zakaj imate pogosto otekle oči in kako ukrepati

Zakaj imate pogosto otekle oči in kako ukrepati (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2017

Zbuditi se z oteklimi očmi je neprijetno še posebej, če se morate odpraviti v službo ali po drugih opravkih. Še slabše je, kadar jih spremljajo temni podočnjaki, pordelost ali »vrečke« pod očmi. Preverite, kaj med drugim povzroča oteklo kožo in kako ukrepati.

Uživate preveč natrija

Povezava med očmi in natrijem je naslednja: natrij povzroči, da telo zadrži tekočino, kar vključuje tudi tkiva, ki obkrožajo oči. Ker je glavni mineral v soli, je slana hrana kot na primer čips velik povzročitelj oteklih oči. Skrit je tudi v drugih proizvodih, kot so kruh, juha in zamrznjeni obroki.

Če ste se prepoznali in zvečer radi prigriznete kaj slanega, za nekaj časa prenehajte s to navado in opazujte, ali se boste še vedno zbujali z oteklimi očmi.

Umetna sladila so del vaše prehrane

Tako kot navaden sladkor tudi umetna sladila kot sta saharin in aspartam povzročajo vnetja po celem telesu, tudi na območju oči. Do vnetja pride, ko imunski sistem telo preplavi z belimi krvnimi celicami kot obrambni mehanizem za boj proti tujim organizmom na primer bakterijam in virusom. Zato se zbudite z napihnjenimi očmi.

Izogibajte se energijskim pijačam (tudi dietnim verzijam!) in drugim izdelkom, ki so jim dodana umetna sladila. Lahko poskusite z uživanjem hrane, ki preprečuje otekanje kože na primer jagodičje, paradižnik in ingver.

Občutljivi ste na parfume

Tudi dišave lahko prispevajo k zabuhlemu videzu, ker imate nanje alergijo ali pa so vaše oči bolj občutljive. Če menite, da se razlog skriva tu, preizkusite izdelke brez vonja in pri parfumiranju zaščitite obraz. Nekateri preobčutljivost na dišave kažejo tudi z migrenami in težkim dihanjem.

Staranje

Dovolj spite, zdravo jeste in se izogibate alkoholu. Zakaj imate torej pogosto otekle oči? Nekateri so k temu (žal) genetsko nagnjeni, kar se običajno pokaže šele po 30. ali 40. letu starosti. Tkivo in mišice okoli oči oslabijo, zato se pojavi zabuhel videz. Zatečete se lahko k uporabi izdelkov za blaženje napihnjenosti in k zdravemu načinu življenja brez kajenja ter alkohola.

Premalo spanja

Spanec ni povezan le s temnimi podočnjaki, ampak tudi z otekanjem. Pomankanje le tega namreč še bolj poudari zabuhlost. Temu niso izpostavljeni vsi, ki premalo spijo, večina pa se zbudi z otečenimi očmi.

Rešitev je preprosta: uredite spalni cikel in poskrbite, da se boste v posteljo odpravili prej.

Predolgo nosite kontaktne leče

Kontaktne leče so prepreka, ki onemogoča očem, da pridejo v stik s kisikom, kar se lahko izrazi kot otekanje. Tej in drugim nevarnostim ste še bolj izpostavljeni, če zaspite z lečami in več ur preprečujete vstop kisika. Najboljši nasvet je torej, da jih pred spanjem vzamete iz oči, če pa opazite problem tudi čez dan, omejite uporabo na nekaj ur.

Preberite tudi: