Zakaj je ingver tako zdrav?

Zakaj je ingver tako zdrav? (foto: unsplash) unsplash
27. 2. 2020

Od azijske začimbe do svetovne lepotne zvezde: njegovi številni minerali, vitamini in eterična olja imajo pomirjujoč in hkrati aktivacijski učinek.

Sveži ingver vsebuje sicer 80 odstotkov vode, kljub temu pa še več kot 160 sestavin.

  • Ena od najpomembnejših je borneol, kemijska spojina, ki preprečuje vnetja in znižuje temperaturo.
  • Cineol, ki je oster in pekoč, umiri kašelj in deluje antibakterijsko.
  • Enako učinkovit je curcumin, ki se meša tudi v kari – znižuje holesterol in deluje antioksidativno.
Shutterstock.com

Kako pomaga ingver

Ingver ob redni uporabi krepi obrambne mehanizme in preprečuje prehlade ter pomaga tudi, ko se nahod in bolečine v grlu že pojavijo

Pripravite si ingverjev čaj:

Olupite 1,5 cm ingverjeve korenine in jo narežite na tanke rezine. Zalijte z 1,5 litra vrele vode in pustite stati 10 minut. Mešanico nato za približno 6 ur shranite v termovki in nato čaj po skodelicah pijte čez dan.

Lepo vas bo pogrel, telesu pa pomagal odplaviti strupene snovi.

Zdravilna moč ingverja gre še dlje:
  • Oleoresin v ingverju pomaga pri glavobolih;
  • če vas muči potovalna slabost, imejte pri sebi ingverjeve paličice – te vsebujejo shogaol, ki preprečuje draženje na bruhanje;
  • z ingverjevim oljem boste pozdravili nategnjene mišice;
  • kot dodatek v kopalnem olju pa ingver pospeši cirkulacijo krvi in poskrbi za toploto;
  • izvlečki ingverja zmanjšujejo tudi otekanje;
  • če boste starostne in sončne pege natrli z mešanico ingverjevega kisa in vode, bodo te zbledele;
  • ingverjevo olje krepi tudi prekrvavitev kože na glavi in lahko zmanjša izpadanje las ter
  • je odličen za spomin, saj pospešuje prekrvavitev v možganih in preprečuje zaprtje žil.

Recept za igverjev kis

Potrebujete:

  • 1–3 ingverjevih gomoljev,
  • vodo,
  • 1,5 litra čistega jabolčnega kisa (najmanj 6 %).

Priprava:

Ingver olupite in ga nastrgajte. Skozi kuhinjsko krpo iztisnite ves sok. Suh ingver pustite stati v jabolčnem kisu približno tri tedne.

Preverite še Kako doma pripravite ingverjev sirup

In kaj se zgodi, če 2 tedna namakate roke v jabolčni kis

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri