Zakaj je kalij tako pomemben?

16. 10. 2013
Deli
Banane, bogat vir kalija. (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kalij je eden najbolj razširjenih mineralov v telesu in zelo pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov. Je elektrolit, mineralna sol, ki skupaj z natrijem in klorom v celicah proizvaja elektriko. Je pomemben za delovanje srca in igra ključno vlogo pri živčnih impulzih ali pri krčenju mišice.

Prav zato pomanjkanje kalija najprej občutimo v mišicah in živčnem sistemu.

Živil, bogatih s kalijem imamo na voljo veliko. Sem sodi meso, nekatere vrste rib (npr. losos, trska), veliko vrst sadja in zelenjave, ter stročnice. Prav tako so dober vir kalija mlečni izdelki.

Ker je naša prehrana pogosto nezdrava in revna s kalijem, ima vse več ljudi težave zaradi bolezni srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in mišičnih krčev.

Kaj se zgodi, če je kalija preveč?

Hiperkalemija je presežek kalija v telesu, če je kalija premalo, govorimo o hipokalemiji.

Preveč natrija (hrana, ki vsebuje preveč soli, kar je pogost problem našega prehranjevanja) lahko poveča potrebo po kaliju. Če pride do presežka kalija, to lahko povzroči slabost, drisko, bruhanje in razjedo.

Pri starejših in ljudeh z ledvičnimi težavami, je tveganje za hiperkalemijo večje, saj ledvice ne zmorejo odplakniti odvečnega kalija iz telesa. Zato bi morali biti starejši še posebno previdni pri jemanju zdravil, ki lahko vplivajo na raven kalija, nadomestke pa jemati le pod zdravniškim nadzorom.

Hiperkalemija lahko privede celo do smrti.

Vpliv kalija na kosti

Nekatere študije so pokazale pozitiven vpliv prehrane, bogate s kalijem, na zdravje kosti. Predvsem pri starejših ženskah lahko hrana, bogata s kalijem, igra pomembno vlogo pri preprečevanju osteoporoze. Vendar je za to potrebnih več raziskav.

Hipokalemija

Najpomembnejša uporaba kalija je seveda pri zdravljenju simptomov hipokalemije – pomanjkanja kalija. Simptomi hipokalemije so slabost, pomanjkanje energije, mišični krči, želodčne težave, srčna aritmija ...

Hipokalemijo oz. pomanjkanje kalija navadno povzroči izguba tekočine – uriniranje in driska –, ki je lahko povezana z uporabo nekaterih zdravil ali pa je posledica napačne prehrane, ki je revna s kalijem in bogata z natrijem.

Visok krvni tlak

Nekatere študije so povezale nizko raven kalija v krvi z visokim krvnim pritiskom. Obstaja tudi več dokazov, da lahko večji vnos kalija nekoliko zniža krvni tlak.

Nekatere študije so pokazale tudi, da večji vnos kalija zmanjša tveganje smrti zaradi bolezni srca in ožilja, kar pa je v veliki meri povezano tudi s krvnim tlakom.

Vendar se vse študije ne strinjajo s temi odkritji. 2 veliki študiji nista ugotovili nobenega vpliva kalija na raven krvnega tlaka. Možno je, da kalij pomaga pri zniževanju krvnega tlaka le, če telo ne dobi dovolj drugih mineralov.

Možganska kap

Ljudje, ki zaužijejo dovolj kalija s pravilno prehrano, imajo manjše tveganje za možgansko kap. Prehranska dopolnila takšne koristi niso pokazala.

Kronična vnetna črevesna bolezen

Bolniki, ki imajo ulcerozni kolitis (kronično vnetje z razjedami na sluznici debelega črevesa in danke) ali trpijo za Crohnovo boleznijo (kronična vnetna črevesna bolezen), imajo pogosto težave z absorpcijo hranilnih snovi, zato imajo tudi pogosto težave z nizko ravnjo kalija in drugih pomembnih hranil. Če imate te zdravstvene težave, vam lahko zdravnik po pregledu kalija v krvi predlaga dodatek.

Prehranski viri

Dober vir kalija so banane, sokovi citrusov (npr. pomarančni sok), avokado, losos, piščanec in drugo meso.

Druge vrtnine, ki so bogat vir kalija so še:

  • česen,
  • motovilec,
  • endivja,
  • rdeča pesa,
  • blitva,
  • brstični ohrovt,
  • kolerabica,
  • rukola,
  • buče,
  • peteršilj,
  • paradižnik,
  • jajčevec,
  • fižol (kuhana posušena fižolova zrna znatno več kot stročji fižol) in
  • grah.

Od vrtnih zelišč so bogat vir kalija:

  • koromač,
  • koper,
  • koriander,
  • pehtran in
  • šetraj.
Kako jemati kalij

Prehranska dopolnila je potrebno jemati le pod zdravniškim nadzorom. Dodatkov kalija ne dajajte otrokom, razen, če je tako predpisal zdravnik. Zadosten vir kalija je že pravilna prehrana.

Priporočen količina kalija dnevno:

  • Dojenčki do 6 mesecev: 400 mg / dan.
  • Dojenčki, 7 mesecev - 12 mesecev: 700 mg / dan.
  • Otroci 1 - 3 let: 3 g / dan.
  • Otroci 4 - 8 let: 3,8 g / dan.
  • Otroci 9 - 13 let: 4,5 g / dan.
  • Odrasli 19 let in starejši: 4,7 / dan.
  • Nosečnice: 4.7 g / dan.
  • Ženske, ki dojijo: 5.1 g / dan.

Novo na Metroplay: "Življenje nam prek izzivov želi nekaj povedati" | Dejan in Tamara - Pot do spremembe