Uležejo se in se več ne prebudijo: zakaj nekateri ljudje umrejo v spanju?

9. 5. 2024
Deli
Uležejo se in se več ne prebudijo: zakaj nekateri ljudje umrejo v spanju? (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj pride do tega in ali lahko smrt v spanju preprečimo?

Zagotovo ste že slišali, da je nekdo umrl v spanju in nekateri ljudje se zato bojijo, da se tudi sami nekega jutra preprosto ne bodo več prebudili. A brez skrbi: verjetnost, da se vam zgodi kaj takega (če nimate posebnih zdravstvenih težav) je precej nizka.

A zakaj nekateri ljudje umrejo v spanju? Obstaja več razlogov, vendar se strokovnjaki navadno osredotočajo na tri naše najpomembnejše organe. Umiranje v spanju je običajno povezano s srcem, pljuči ali možgani. Ko spimo, je manj verjetno, da se bomo lahko odzvali na signale, ki bi lahko kazali, da je s temi organi nekaj narobe.

Srce

Sumeet Chugh, medicinski direktor Centra za srčni ritem Cedars-Sinai, pravi, da je srčni zastoj odgovoren za 90 odstotkov nenadnih nepričakovanih smrti med spanjem. Srce preprosto neha biti, kar povzroči smrt. Večje tveganje za takšen pojav obstaja pri ljudeh, ki imajo srčno-žilna obolenja.

Dihala

Do smrti med spanjem lahko pride tudi zaradi obstruktivne apneje. Samo stanje sicer običajno ni usodno, vendar lahko poslabša druge težave, denimo bolezni srca. Povzroča lahko zoženje mišic v dihalnih poteh, kar za kratek čas ustavi človekovo dihanje. To privede do pomanjkanje kisika, zaradi česar se poveča srčni utrip in krvni tlak. 

Pri ljudeh, ki imajo obstruktivno apnejo, je verjetnost nenadne srčne smrti med 12. in 6. uro več kot 2,5-krat večja, kakor pri tistih brez obstruktivne apneje.

Možgani

Za smrt v spanju so lahko krive tudi težave z možgani in živčevjem. Pri ljudeh z epilepsijo je denimo nenadna smrt ponoči zelo pogosta. Prav tako lahko ponoči pride do možganske kapi, ki se pojavi, ko strdek ali razpoka krvne žile prepreči krvi, da bi prišla do možganov. Brez oskrbe s kisikom možganske celice odmrejo in deli telesa, ki imajo prizadeta področja možganskega nadzora, ne morejo več pravilno delovati, kar je lahko na koncu usodno.

Lahko smrt v spanju preprečimo?

Kot že omenjeno, največje tveganje obstaja za ljudi, ki že imajo določene bolezni. V kolikor imate katero od diagnoz, ki bi vas lahko ogrožale, se posvetujte s strokovnakom.

V izogib kakršnim koli ogrožujočim zdravstvenim težavam pa ne pozabite poskrbeti za ustrezen življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, zadostno mero gibanja, kakovosten spanec, uravnavanje stresa ter skrb za duševno zdravje.

Vir: net.hr

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih