Zakaj občutite nepojasnjeno vrtoglavico?

Zakaj občutite nepojasnjeno vrtoglavico? (foto: profimedia) profimedia
28. 5. 2018

Slika postane zamegljena in počasi se cela soba prične vrteti. Vam je prizor znan? Če pogosto doživljate vrtoglavice, ki jim ne najdete vzroka, ne pozabite preveriti teh 7 razlogov.

Tu je le nekaj od možnih razlogov za vrtoglavico:

Padec krvnega tlaka – Ko hitro vstanete iz sedečega ali ležečega položaja in pritisk v tem času ne pripotuje do vaše glave, začutite vrtoglavico, v nekaterih primerih tudi zamegljen vid in pomanjkanje stabilnosti. Če se vam to ne zgodi pogosto, ne skrbite, kadar pa se nenehno spopadate s tem občutkom, čeprav ne pretiravate s hitrim vstajanjem, obiščite zdravnika.

Migrene – Migrene se pogosto začnejo z motnjami vida in drugih čutov, eden od simptomov je tudi vrtoglavica in zmedenost. Če močne glavobole zdravite, se vrtenje običajno preneha pojavljati.

Nizek krvni sladkor – Pojavi se, kadar telo ne dobi dovolj glukoze ali sladkorja. Takrat se vam pred očmi začne vrteti, počutite se šibko in zelo lačno. Lahko se tudi začnete potiti ali ste zmedeni. Takrat morate nekaj prigrizniti, kar pa ne pomeni sladkarije, čeprav potrebujete sladkor. Posezite po pomarančnem soku, banani ali energijski tablici, da se znebite občutka.

Težave z notranjim ušesom – Notranje uho je zadolženo za ravnotežje in koordinacijo. Kadar tam ni vse tako, kot bi moralo biti, občutite vrtoglavico in slabost podobno tisti, ki jo nekateri občutijo ob vožnji z avtomobilom. Ta ne bo minila še dolgo po tem, ko se začnete tako počutiti, spremlja jo lahko tudi bruhanje. V takšnem primeru se morate nujno obrniti na zdravnika.

Slab krvni pretok – Ta simptom povzroča vrtoglavico, občutek šibkosti, otrplosti in mravljince v določenih delih telesa. Vzrokov slabega krvnega pretoka je lahko več, v vsakem primeru pa je zelo priporočljiv obisk zdravnika.

Dehidracija – Zaradi pomanjkanja tekočine upade pritisk in prepreči, da bi možgani dobili dovolj kisika. To pripelje do vrtoglavice. Zdravilo je preprosto – pijte več vode in se v prihodnje temu izognite.

Slabost zaradi premikanja – Mnogi pogosto občutijo slabost in vrtoglavico, ko se peljejo v avtu ali avtobusu. Do tega pride, ker telo prejema mešane signale – oči sporočajo, da se premikate, roke in noge pa govorijo, da še vedno sedite. Zaradi tega se telo zmede.