Zakaj otroci ob vrnitvi v šolo zbolijo? (+kako to preprečiti)

Zakaj otroci ob vrnitvi v šolo zbolijo? (+kako to preprečiti) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2017

Začetek šolskega leta pomeni tudi začetek viroz in prehladov. Ste se kdaj spraševali, zakaj otroci najbolj pogosto zbolijo ravno v tem delu leta? Odgovor in kako to preprečiti preberite spodaj.

Jesen čudovitih barv poleg nabiranja kostanjev in gob zaznamujejo tudi številne virusne okužbe dihal, še posebej pri otrocih.

Kaj povzroča te prehlade ravno ob vrnitvi med šolske klopi?

Vlogo igra več različnih dejavnikov.

Otroci in mladostniki vstopajo v stavbe, v katerih niso bili nekaj mesecev in novo okolje lahko vsebuje vse možne sprožilce, kot so pršice, plesen ali kemikalije, ki so zaslužne za napade astme in alergij.

Bližnji kontakt v šolah lahko prav tako omogoči klicam in virusom, da se lažje in hitreje razširijo. Poleg tega pa se novo šolsko leto začne ravno ob spremembi letnega časa in vremena, kar še poveča možnost za obolenja.

!!! Zato je še posebej pomembno, da vzdržujemo dobro higieno. !!!

Kako prehlad (in prenos na druge) preprečiti?

1. Najpomembneje je, da če otrok zboli, ne gre v šolo, saj lahko na tak način zbolijo tudi ostali, poleg tega pa bo njegovo okrevanje hitrejše.

2. Kot že rečeno, je nujno, da vzdržujemo higieno. Tako otroci kot odrasli bi si morali roke umivati natančno in se z neumitimi oziroma umazanimi rokami ne dotikati oči, nosu ali ust. In pri kihanju uporabljajte robčke ali rokav, nikakor ne kihajte v roke.

3. Izogibajte se ljudem, ki so bolni in ohranjajte površine, ki se jih pogosto dotikate, čiste – še posebej v primeru, če je kdo bolan.

4. Tudi druge zdrave navade lahko pomagajo: otroci naj bodo fizično aktivni in naj dovolj spijo (oboje velja tudi za vas). Poskušajte zmanjšati stres ter uživajte priporočeno količino tekočine (vode, čaji) in hranljive hrane, predvsem bogate z vitamini. Poglejte, katera živila bi morali uživati za boljšo odpornost.

Čeprav je začetek šolskega leta za osnovnošolce in srednješolce že mimo, pa nikoli ni odveč (in to še posebej v mrzlih mesecih), če upoštevamo zgornja navodila.

Preberite še: Najboljši triki, kako se upreti virusom (in kaj pomaga, če zbolimo).

Priporočamo tudi: Tako boste učvrstili telo, brez da bi vam sploh bilo treba VSTATI s postelje!