Zakaj se ponoči potite? Tu so pogosti razlogi

Zakaj se ponoči potite? Tu so pogosti razlogi (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2023

Se prebujate prepoteni in je nočno potenje celo začenjalo motiti vaš spanec? Dobra novica je, da morda lahko težavo odpravite. 

Tokrat ne govorimo o poletnem potenju, ko ne morete spati zaradi vročine. Obstaja nekaj pogostih razlogov za potenje, ki se na srečo lahko odpravijo. 

Temperatura ni glavni vzrok za nočno potenje, čeprav smo prepričani v to predvsem poleti, ko se zdi nemogoče zaspati.

Naštevamo nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na potenje: 

Anksioznost

To je eden od najpogostejših razlogov za potenje čez noč, in če se vam je dozdevalo, da bi lahko bili anksiozni, vendar niste bili prepričani, je tu vaša potrditev. Anksioznost lahko sproži celo nočne napade panike in vi se prebudite popolnoma prepoteni. 

Odpravljanje tega razloga seveda ne bo tako preprosto, kot se sliši, vendar sedaj vsaj veste, kje tiči težava. Če je potrebno, se o anksioznosti posvetujte s svojim zdravnikom. 

Alkohol

Dobro veste, kakšen spanec vas čaka, ko pred počitkom spijete nekaj kozarcev alkohola: neenakomeren, lahek, motil vas bo vsak zvok, zjutraj pa se boste prebudili izmučeni. 

Alkohol sprosti mišice in zaradi njega se ponoči pretirano potite, saj povzroči nihanje krvnega tlaka in srčnega utripa, to pa vodi v povišanje telesne temperature. Zaradi alkohola lahko celo smrčite. 

Spalna apneja

Spalne apneje morda niste zaznali, večja verjetnost je, da jo bo opazil vaš partner. Pri spalni apneji za nekaj časa med spanjem nehate dihati, potem ponovno začnete. Spalna apneja povzroča utrujenost, težave s koncentracijo, smrčanje ...

O spalni apneji se posvetujte z zdravnikom, saj lahko dolgoročno vodi v težave s srcem. 

Hormoni

To je značilno predvsem za ženske. Nekatere poročajo o oblivih vročine tudi čez dan in imajo ponoči precej manj kvaliteten spanec. Hormoni so razlog potenja predvsem v menopavzi, prav tako v perimenopavzi, ko telo prehaja v naslednjo "fazo" in se menstruacija končuje. 

Rešitev? Ta bo zahtevala obisk zdravnika, ki vam lahko priporoči, kako ravnati. 

Infekcija

Če menite, da je nočno potenje posledica infekcije, se morate takoj odpraviti k zdravniku. Poleg nočnega potenja se lahko pojavi tudi vročina, bolečine, utrujenost, bruhanje, diareja ... V vsakem primeru težave ne rešujte sami.