Zakaj se prenajedamo in kako to ustaviti?

Zakaj se prenajedamo in kako to ustaviti? (foto: profimedia) profimedia
23. 6. 2018

Ste se že kdaj znašli ob polno obloženi mizi, kjer kar niste morali nehati jesti, čeprav ste bili že zdavnaj siti? Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vas odvrnejo od prenajedanja na piknikih in zabavah.

Vsi smo že kdaj to počeli - jedli smo, čeprav smo se že zdavnaj nasitili. Težko se je upreti vsem slaščicam in slanim jedem, ki prežijo na vas s polno obloženih miz na zabavah, pa vendar, če se želite izogniti prenajedanju, boste morali upoštevati nekaj pravil.

Druženjem se ne boste morali izogniti že zato, ker obljubljajo preživljanje časa v dobri družbi prijateljev in družine. Prav je, da se jih udeležite, preden posežete po naslednjem piškotu, pa se spomnite teh trikov, s katerimi boste zaužili kakšno kalorijo manj.

1. Na piknik ali zabavo se ne odpravite zelo lačni. Tako bo obvladovanje količin težje, kot bi bilo sicer. Namesto tega pred odhodom pojejte vsaj majhen zdrav prigrizek, ki bo delno potešil lakoto. Pripravite lahko energijske ploščice, ki bodo odlična malica. Za 6 ploščic potrebujete:  

  • 1 skodelico izkoščičenih datljev
  • 2 jušni žlici kokosovega masla (naj bo mehko, ne strjeno)
  • 1 merico riževih proteinov

Kako jih pripraviti, pa izveste tu: Proteinske ploščice iz 3 sestavin

2. Na zabavi si otežite dostop do hrane tako, da v eni roki vedno držite kozarec vode. Vsakokrat, ko si želite postreči s katero izmed jedi, najprej naredite vsaj dva požirka vode. Še vedno si privoščite kaj sladkega, a obvladujte količino.

3. Ko pridete do glavnih jedi, se odločite za tri stvari, ki jih želite poskusiti. Te naj skupno zasedejo polovico krožnika. Preostanek napolnite z zelenjavo in drugimi bolj zdravimi možnostmi kot je piščanec, riba, rakci … Izognite pa se omakam, ki so običajno zelo kalorične, saj vsebujejo sladkor in druge umetne snovi. Ko zberete jedi, se umaknite na drugi konec sobe in v miru pojejte, ne da bi vas zamikalo še kaj dodatnega.

4. Kadar ste naprošeni, da tudi sami prinesete kaj za pod zob, pripravite zdrave različice najljubših jedi, ki jih boste tudi sami brez slabe vesti preizkusili. Tu je nekaj idej:

5. Že prej načrtujte zahtevnejšo vadbo, s katero boste pokurili, kar ste prejšnji dan pojedli. Ker običajno za piknike in zabave izveste kakšen teden prej, ne bo težko prilagoditi vadbe in razporediti težje ter lažje treninge. Tudi poleti je pomembno, da ostanete aktivni.