Zakaj vam izpadajo lasje? (9 možnih razlogov)

Zakaj vam izpadajo lasje? (9 možnih razlogov) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2021

Tudi vi opažate, da vam izpada veliko las? Preverite, zakaj je temu tako in kako si lahko pomagate!

Stres

Eden najpogostejših problemov sodobnega sveta lahko privede tudi do izpadanja las. Ste preobremenjeni? Se je v zadnjem času v vašem življenju zgodil kak pretresljiv dogodek? Poiščite vzrok stresa in se ga potrudite čim bolj omiliti.

Alopecija

Gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri izgubljamo lase in ostale dlake po telesu. Bolezen je vse bolj pogosta; ocenjuje se, da jo ima danes že preko 100 milijonov ljudi po vsem svetu.

Pomanjkanje hranil

Z neustrezno prehrano lahko pride do pomanjkanja hranil, ta pa lahko vodi v izpadanje las. Najpogosteje lasje izpadajo zaradi pomanjkanja vitamina B12 ali železa. Če sumite na pomanjkanje, uvedite spremembe v svoji prehrani, z osebnim zdravnikom pa se lahko dogovorite tudi za krvne preiskave.

Hormonske spremembe

Sploh pri ženskah imajo hormoni ogromen vpliv na izpadanje las. Slednje se pogosto pojavi po porodu ter pred ali med menopavzo. Če opažate nenadno izpadanje las brez razloga, preverite tudi svoj nivo hormonov.

Težave s ščitnico

Ščitnica pomaga pri reguliranja našega metabolizma, morebitne nepravilnosti pa vplivajo tudi na lasišče. Ostali znaki, ki nakazujejo na težave s ščitnico, so še: spremembe v apetitu, spremembe telesne teže, neredna menstruacija... Bodite pozorni na ostale znake in ob sumu na težave s ščitnico obiščite zdravnika.

Zdravila

Znano je, da ob kemoterapiji izgubljamo lase. A do pojava lahko pride tudi ob jemanju določenih drugih zdravil. Preverite stranske učinke pri zdravilih, ki jih jemljete.

Genetika

Nekateri so že genetsko nagnjeni k večji izgubi las. Če se soočate z izpadanjem, preverite situacijo pri vaših družinskih članih ter jih povprašajte, če imajo tudi oni težave.

Urejanje pričeske

Tudi pripomočki za urejanje pričeske lahko privedejo do izpadanja las. Že samo sušenje s fenom je lahko težavno, dodatno pa lahko k izpadanju pripomorejo ostali pripomočki za oblikovanje; ravnalec, kodralnik, električna krtača... Do izpadanja pa lahko pride tudi zaradi barvanja las.

Staranje

Dejstvo je, da nam z leti odpada vse več las. To je popolnoma naraven proces, ki ga je nemogoče povsem ustaviti. Starejši, kot ste, več las vam izpada. Sprejmite svoje staranje in se v tem naučite uživati, saj vam obremenjevanje lahko še dodatno škodi in situacijo poslabša.