Jajčne lupine naj romajo v kompostnik ali v smetnjak, ne nazaj v škatlo.
Pripravite lahko umešana, jih spečete na oko, poširate, uporabite pri peki sladic in celo zamrznete, toda ene stvari ne naredite nikoli: jajčnih lupin ne postavljajte nazaj v škatlo. Ali na delovno površino.
Zakaj jajčne lupine ni priporočljivo postaviti v škatlo?
Jajca – lupina in/ali vsebina – so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi, kot je salmonela, zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo, pišejo na strani NIJZ.
Zato: četudi so jajca v škatli v popolnem stanju in sveža, je najbolje, da omejite morebitno izpostavljenost tako, da lupine takoj zavržete.
»Vsakomur, ki pri kuhanju ali peki rokuje z jajčnimi lupinami, priporočamo, da po tem, ko jajce ubijejo, lupino takoj zavržejo v kompost ali v smetnjak, namesto da jo postavijo nazaj v škatlo,« je za revijo Eating Well pojasnila Jeanine Flahety, ki dela v sektorju za varnost in kakovost hrane. »Ostanki surovih jajc, ki ostanejo na jajčnih lupinah, lahko gostijo bakterije, zato to pomaga preprečiti morebitno kontaminacijo. Po stiku s surovim jajcem si morate tudi takoj umiti roke, morebitne pripomočke, opremo in površine,« še razloži.
Kako pravilno ravnati z jajci?
Čeprav morajo proizvajalci jajc upoštevati določena pravila in imajo uvedene zaščitne ukrepe, se mora varno ravnanje z jajci nadaljevati tudi, ko jajca zapustijo trgovino.
Tu je le nekaj napotkov, kot jih navajajo na strani NIJZ:
1. Najprej pred nakupom vedno preverite, ali so vsa jajca v škatli cela in lupine čiste. Poškodovana jajca predstavljajo tveganje za zdravje, zato jih ne uporabimo.
2. Jajca shranjujte v originalni embalaži v hladilniku in se izognite naglim temperaturnim spremembam, ki bi povzročile rosenje jajc.
3. Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena 7 dni v hladilniku.
4. Jajca naj bodo v škatli vedno pravilno postavljena – z ožjim delom navzdol – in ločena od drugih živil.
Velika verjetnost je, da jajca že ves čas shranjujete narobe!
5. Umazanih jajc nikoli ne peremo. Lupina je namreč porozna, zato obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca.
6. Da preprečimo navzkrižno onesnaženje živil, pazimo na higieno, osebno in higieno delovnih površin ter pripomočkov.
Kaj pa ponovna uporaba škatle za jajca?
PREVERITE TUKAJ:
Zato škatle za jajca nikoli ne uporabite ponovno!
Uporabljeni viri: nijz.si, Egg carton and eggshell: is there a possibility of Salmonella cross-contamination?, www.eatingwell.com