Zato ostankov hrane ne bi smeli nikoli zaviti v alu folijo (ne, nič nima opraviti z mikro delci)

6. 7. 2024
Deli
Zato ostankov hrane ne bi smeli nikoli zaviti v alu folijo (ne, nič nima opraviti z mikro delci) (foto: Profimedia)
Profimedia

Alu folija se zdi priročna, a kot kaže, le ni idealna za shranjevanje ostankov hrane. Preverite, zakaj in kaj uporabiti namesto tega.

V hladilniku lahko živila in že pripravljene jedi zdržijo nekaj dni – a le če so pravilno shranjene. Za večino to pomeni, da ostanke zavijejo v alu folijo ali z njo pokrijejo krožnik. Preprosto, vendar tudi tveganje za zdravje.

S folijo hrane ne moremo neprodušno zapreti, kar je ključnega pomena za ohranjanje svežine in varnost. Bakterije pa, tako kot mi, za preživetje potrebujejo kisik. Nekatere med njimi, kot sta stafilokok in Bacillus cereus, tudi proizvajajo toksine, ki jih ne uničijo niti visoke temperature kuhanja. 

In če topel obrok pustimo zavit v alu folijo na pultu, da bi se ohladil, to ustvari popolno okolje za hitro razmnoževanje škodljivih bakterij.

"Ko je prisoten zrak, to omogoča hitrejšo rast bakerij, torej res poiščite prave posode in ustrezno shranite jedi," je za Reader's Digest povedala registrirana dietetičarka Lindsay Malone.

Kaj uporabiti namesto folije?

Pomembno je hitro ohlajanje, za to pa so najboljše plitve in neprodušno zaprte posode. 

Živila, ostanke hrane, zato vedno shranite v plitvi, neprodušno zaprti posodi, da pospešite proces ohlajanja in preprečite vstop bakterijam. In vedno poskrbite, da hrano pospravite v hladilnik v roku dveh ur. Mlečni in mesni izdelki so še posebej dovzetni za rast bakterij. 

Poskrbite tudi, da boste vso hrano, ki je na pultu stala več kot dve uri, zavrgli. 

"Če vam je ostalo res veliko hrane, pa bo najboljše, če del te v neprodušnih posodah zamrznete," še svetuje Malonova.

Preverite še: