Zdrava tolažilna hrana

7. 3. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Borovničevi muffini (foto: iz revije Lisa)
iz revije Lisa

Kdaj največkrat posegamo pa sladkih dobrotah? Ko smo žalostni, nervozni, osamljeni, nezadovoljni sami s seboj ali morda takrat, ko bi si želeli nekaj več pozornosti?

Pri vsakomur je drugačen. Pomembno je, da ga ozavestimo in si podarimo, kar v resnici rabimo. Če pa ne gre drugače in tolažbo iščemo v hrani, je še vedno bolje, da izberemo zdrave sladice. S tem se izognemo še slabi vesti, da smo v svoj želodček pospravili hrano, ki nam za svojo presnovo krade vitamine in minerale.

Tudi sama sem zelo sladkosneda, že odkar se spomnim, zato vam svetujem, da je vsaj ena od teh sladic vedno v hladilniku ali zamrzovalniku. Moja 15-mesečna hči že natanko ve, kje je spravljena presna čokolada, saj me prime za roko in me vodi k hladilniku ter na svoj, samo nam razumljiv način pove, kaj želi.

Če bomo otrokom ponudili zdrave sladkarije, ne bodo imeli potrebe po sladkarijah, ki vsebujejo toliko E-jev, da jih komaj prebereš.

Presna čokolada

Nad katero je najbolj navdušena moja malčica:

  •  1 skodelica kakavovega masla
  •  ½ skodelice kokosovega sladkorja
  •  ½ skodelice surovega kakava
  •  4 jedilne žlice ksilitola
  •  ½ čajne žličke vanilje v prahu
  •  2 jedilni žlici mandljevega namaza

Kakavovo maslo stopimo nad parno kopeljo, nato vse sestavine dobro zmešamo v blenderju ali multipraktiku. Gosto tekočo zmes zlijemo v posodo, v katero smo dali peki papir, da bo debela 0,5 cm.

Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik ali hladilnik, da se strdi, nato čokolado narežemo ali nalomimo na majhne koščke, ki jih hranimo v hladilniku, dokler jih ne pojemo.

Veganski borovničevi mafini

So zelo priročna malica za na pot. Hranite jih lahko tudi v zamrzovalniku in jih sproti odtajate – po enega ali dva:

  •  450 g pirine moke (lahko jo mešate s koruzno, ovseno, riževo ...)
  •  8 jedilnih žlic ovsenega ali drugega rastlinskega napitka
  •  100 ml pomarančnega soka + pomarančna lupinica (eko pomaranče)
  •  4 čajne žličke vinskega kamna
  •  20 jedilnih žlic kokosove maščobe
  •  ščep soli
  •  250 g kokosovega sladkorja
  •  2 pesti zdrobljenih kakavovih zrn
  •  4 pretlačene banane
  •  2 skodelici zmrznjenih borovnic

Najprej sem dala kokosovo maščobo v vročo vodno kopel, da se je utekočinila. V veliki posodi sem zmešala skupaj moko, vinski kamen, sol, kokosov sladkor in zdrobljena kakavova zrna. Nato sem dodala stopljeno kokosovo maščobo in ovsen napitek. Začela sem mešati in dodajala še pomarančni sok ter naribano pomarančno lupinico.

Dobila sem gostejšo zmes, ki sem ji primešala še pretlačene banane in na koncu še borovnice (dobro je, če jih malce odtajate na sobni temperaturi, da se ne bo kokosova maščoba preveč strdila).

Z žlico sem modelčke za mafine (če niso silikonski, ne pozabite na papirčke proti sprijemanju, lahko pa zmes prelijete tudi v tortni pekač) polnila z zmesjo. Pečico sem segrela na 180 stopinj Celzija in mafine pekla približno 40 minut.

Pred kratkim sem odkrila tale super recept. Vsebuje veliko kalcija in nič dodanega sladkorja. Vaše brbončice bodo z veseljem okušale te kalcijeve bombice:

  •  1/3 skodelice mletega maka
  •  1/3 skodelice namočenih suhih nežveplanih marelic
  •  1/3 skodelice naribanega korenčka (lahko je tudi pulpa, ki nastane ob sočenju)

Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku, da dobimo homogeno maso. Po podlogi potresemo še malo zmletega maka, na katerem oblikujemo klobaso, ki jo damo za pol ure v zamrzovalno skrinjo in jo nato narežemo na polcentimetrske rezine. Sladico hranimo v hladilniku.

Napisala Tajča Pavček, fotografije Aleš Pavletič

Tajča Pavček je lastnica ekološkega podjetja Ekolife natura, ki bo vodila projekt Fit in zdravi čez vso zimo, prehladu se le nasmejimo. Na akcijo se lahko prijavite na spletni strani www.ekolife.si.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord