Zdrava zima: Tako poskrbite, da boste v dobri kondiciji in zdravi

Zdrava zima: Tako poskrbite, da boste v dobri kondiciji in zdravi (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Prav zdaj, ko bi se morali več, se v naravi gibljemo vse manj. Naše telo pa je zelo dovzetno za razna obolenja. Vendar pa lahko z upoštevanjem nekaterih pravil poskrbite, da boste hladne dni preživeli v dobri kondiciji in zdravi.

Nikar se torej ne odpovejte gibanju v naravi. Tudi če je deževno, se odpravite v naravo in se nadihajte svežega zraka. Sprehodi in pešačenja so zelo dobri za zdravje, če pa tečete, izberite počasnejši tempo, da se dihalni organi navadijo na hladen zrak.

Vsako leto znova ...

Kašelj, nahod, hripavost, vročina, glavoboli, bolečine v sklepih – vsako leto se v hladnem letnem času znova pojavijo tudi ti nepriljubljeni spremljevalci. Večinoma jih povzročajo gripalni infekti, največkrat pa zbolijo otroci, mladostniki in starejši ljudje.

Velikokrat pomaga že zdravljenje z naravno medicino – ne le za blaženje simptomov, temveč tudi za preventivno krepitev imunskega sistema.

Pred prehladom v osnovi ni varen nihče

Na nas preži več kot 200 povzročiteljev (rinovirusi, adenovirusi ...), ki lahko napadejo dihalne poti. Že rinovirusov je več kot 120 različnih vrst. Ti le 20 do 30 nanometrov (milijonti milimeter) 'veliki' virusi se prenašajo prek kapljične infekcije – torej prek kihanja – ali pa z dotiki.

Jabolka krepijo imunski sistem

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran ... Ja, bo kar držalo. Jabolko namreč vsebuje več kot 300 različnih snovi, na primer vitamine, minerale in sekundarne rastlinske snovi. Te podpirajo naše zdravje in krepijo dobro počutje. Varujejo pljuča in jih ščitijo pred škodljivimi strupi, na primer nikotinom.

Jabolka lahko tudi odplavljajo žilne obloge in tako znižujejo tveganje za srčna obolenja. Fenoli v nekaterih jabolkih naj bi zavirali tudi rast tumorjev. Poleg tega jabolka poskrbijo tudi za miren nočni počitek.

Z balastnimi snovmi poskrbijo za izgorevanje maščob, varujejo kožo in celo zavirajo nastanek gub. Jabolka delajo tudi prave čudeže pri migreni. Če torej čutite, da se vas loteva, takoj pojejte 1 jabolko.

Vitamini, vitamini, vitamini

Pomanjkanje vitamina C oslabi obrambne mehanizme telesa, tako da obstaja nevarnost, da se hitreje prehladimo. Bolje je torej, da sploh ne pride do pomanjkanja. Če ga zaužijete dovolj, težave ob prehladu niso tako zelo izrazite, obolenje pa tudi traja manj časa kot sicer.

Predpogoj: že ob prvih težavah morate zaužiti dovolj C vitamina – 1000 mg na dan.

Preverite: Koliko vitamina C se izgubi pri kuhanju in spiranju

Previdno z eteričnimi olji

Vodno paro za inhalacije lahko obogatite z eteričnimi olji, vendar pazite, da voda ne bo preveč vroča in da boste uporabljali res primerno olje za določen tip kašlja, ker učinkovine zaidejo naravnost v pljuča.

Pri otrocih in občutljivih osebah naj bo odmerek eteričnega olja zelo majhen, še pred inhalacijo pa se je dobro posvetovati s strokovnim osebjem.

Savna – zdravo potenje

Že v antiki so poznali dobrodejnost in koristnost potenja v posebnih prostorih. Savna ni koristna le po športni dejavnosti, temveč se priporoča tudi zaradi sprostitve v njej. Savnanje poskrbi za pospešitev krvnega obtoka, krepi imunski sistem, pospešuje izločanje odpadnih snovi iz telesa, sprošča dihalne poti, krepi regeneracijo dihalne sluznice, čisti telo in poskrbi za lepo kožo.

Več: Dobrodejno potenje – kratke počitnice za dušo