Zdravilne in negovalne lastnosti arganovega olja

Zdravilne in negovalne lastnosti arganovega olja (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Arganovo olje cenijo predvsem zaradi zdravilnih lastnosti in ga že stoletja uporabljajo tako v prehrani kot tudi v tradicionalnem zdravilstvu. V kozmetiki ga ceni predvsem nežnejši spol, saj blagodejno vpliva na kožo.

Arganovo olje pomlajuje in ohranja kožo lepo, gladi gubice, z njim pa lahko negujemo tudi lase in nohte. Prav tako zdravi razne kožne bolezni, kot so akne in akcemi, uporabljajo pa ga tudi pri masažah, ker se zelo dobro vpija v kožo.

Uporabite arganovo olje ...

... za nego suhih in lomljivih las, ki so brez leska. Olje nanesite na lase in pustite delovati 30 minut.

... če se vaši nohti radijo lomijo. Zmešajte arganovo olje in limonin sok ter roke za 15 minut potopite v mešanico.

... za nego razpokane kože na petah. Pete namažite z arganovim oljem. Olje se bo hitro vpilo in kožo zmehčalo.

... po prhanju in kopanju, s čimer boste kožo nahranili in poskrbeli za njeno čvrstost.

... za piling. Zmešajte arganovo olje in zeleno ali belo glino ter mešanico nanesite na vlažno kožo. Nežno vmasirajte in pustite delovati nekaj minut. Obraz umijte s toplo vodo.

... pri vsakodnevni negi kože. Obraz pred spanjem zmasirajte z oljem. Priporoča se tudi za nego suhe kože na obrazu.

Čudež narave iz Maroka

Arganovo olje pridobivajo iz jedrc arganovega drevesa, ki raste samo v Maroku in velja za čudež narave. Maročani ga radi poimenujejo 'drevo življenja', UNESCO pa ga je 1999 razglasil za del svetovne dediščine.

Arganovo drevo izvira iz terciarne dobe, od tega je minilo dobrih 60 milijonov let, je pa tudi izredno odporno proti temperaturam. Preživi tako suše kot tudi vročinske dneve do 50 stopinj Celzija in kljub odmrtju lahko po sedmih letih ponovno oživi. Njegova življenjska doba je približno 200 let, v višino pa zraste od sedem do deset metrov. Raste samo v jugozahodnem delu Maroka.