Zdravilno laneno olje

Zdravilno laneno olje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 3. 2014

Lan je ena izmed najstarejših gojenih rastlin, ki je razširjena po vsem svetu. Kot del prehrane so ga uporabljali že v babilonskih časih, Hipokrat pa jo je označil kot zdravilo. Danes to 'čudežno' rastlino pridelujejo zaradi olja in vlaken, v zdravstvu pa vlakna uporabljajo tudi za izdelovanje kirurških niti.

Laneno seme in laneno olje sta zadnja leta postala pravi hit v zdravi prehrani. Laneno seme številni označujejo celo kot eno izmed najbolj zdravilnih rastlin na svetu, saj pripomore k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni in preprečuje celo srčno kap.

To je povezano z dejstvom, da laneno seme, ki se ga prišteva tako k semenom kot tudi k vlakninam, zvišuje raven koristnega holesterola HDL in znižuje raven škodljivega holesterola LDL. Bogato je tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami omega 3, vsebuje veliko mineralov in vitaminov.

Laneno seme v zdravstvu

Semena, cela ali zdrobljena, delujejo kot blago odvajalo. K temu prispevajo vlaknine in sluzi iz semenske lupine, ki v stiku z vodo nabreknejo in posledično povečajo volumen črevesne vsebine. To pa pospeši gibanje črevesja oz. peristaltiko. Dovolj je že, če zjutraj na tešče zaužijemo žličko zmletih ali zdrobljenih semen, ki jih zmešamo z žličko medu in nekaj mlačne vode.

Prav tako laneno seme pripomore k znižanju krvnega tlaka in tako zmanjša tveganje za nastanek srčnih obolenj. Omega 3 znižuje raven škodljivega holesterola in preprečuje lepljenje belih krvničk na stene žil. Lignan, ki ga laneno seme vsebuje pa uravnava tudi krvni sladkor.

Uživanje lanenega semena

Laneno seme uživamo zmleto ali zdrobljeno. Cela semena nimajo takšnih koristnih učinkov, saj tako rekoč kar spolzijo skozi telo.

Laneno seme v prehrani

Lahko ga zmešate med kosmiče ali potresete po solati. Najboljše pa ga je uživati s tekočino ali tekočimi jedmi - jogurt, juhe, omake.

Če semena uživate brez tekočine, lahko pride do zaprtja črevesja. Semena namreč vsrkavajo vso vodo oz. telesne tekočine, ki so za nas tako zelo pomembne.

Laneno olje

Laneno olje je edno izmed najbogatejših rastlinskih virov maščobnih kislin omega 3, saj jih vsebuje skoraj 60 odstotkov, medtem ko je v njem približno 15 odstotkov maščobnih kislin omega 6.

Zakaj je laneno olje tako priporočljivo?

Glede na sestavine je laneno olje najboljše jedilno olje, saj vsebuje največ maščobnih kislin omega 3. Poleg tega je idealno tudi razmerje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3 (1 : 4).

Nobeno drugo olje nima več maščobnih kislin omega 3 kot omega 6, in to ga dela tako edinstvenega.

Z vnosom lanenega olja telesu zagotovite dve nujno potrebni maščobni kislini, ki ju človeško telo ni sposobno proizvesti samo: linolno in linolensko kislino. Laneno olje vsebuje od 50 do 60 odstotkov linolenske (omega 3) in približno 17 odstotkov linolne kisline (omega 6).

Pri redni uporabi deluje kot zaščitni film v želodcu in črevesni steni, zato lajša želodčno-črevesne težave: uravnava na primer odvajanje blata, zmanjšuje napihnjenost in vetrove, pomirja zgago.

Laneno olje vsebuje tudi vrsto fitoestrogenov, imenovanih lignani. Lignani delujejo kot antioksidanti, raziskave pa so pokazale, da imajo preventivne učinke pred pojavom rakavih obolenj.

Uživanje lanenega olja ima številne ugodne učinke. Koža postane gladka, poveča se imunska odpornost, rane se celijo hitreje, poveča se življenjska energija, zmanjša se občutljivost za stres, izboljša se hormonsko ravnovesje, znižajo se vrednosti maščob v krvi in še bi lahko naštevali.

Uživanje

Priporoča se uživanje ene žlice olja med obrokom. Najlažje ga zaužijemo tako, da olje vmešamo v jogurt, ki ga zjutraj pojemo skupaj s kosmiči ali pa kar samega.