Zdravje mišic medeničnega dna – za vitalnost v vseh življenjskih obdobjih

Zdravje mišic medeničnega dna – za vitalnost v vseh življenjskih obdobjih (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2019

Že samo načrtovanje različnih obveznosti, s katerimi se eni bolj, drugi pa malo manj učinkovito spopadamo iz dneva v dan, nas lahko utrudi. Kaj šele uspešno opravljanje le-teh. Neprestano hitenje in preklapljanje iz ene vloge v drugo, nam je postalo že tako »domače«, da se pogosto niti ne zavedamo, kako nas vse te obveznosti izčrpavajo in utrudijo.

Že naša kultura nas na nek način uči, da sta volja in odločnost vse, kar potrebujemo.

No, ko se lotevamo tematike zdravja, nam zgolj volja in odločnost, ne prineseta dolgoročnega željenega rezultata.

Kaj pravzaprav je zdravje?

  • Je zdravje mogoče meriti s številkami in preprostimi statističnimi kazalci?
  • Je številka na tehtnici resnično edino pravo merilo, ki pove, kako zdravi smo?

Zdravje ni le pojem, ki ga na enostaven način ovrednotimo, temveč stanje, ki ga v nekem danem trenutku živimo in je odvisno od ravnovesja telesa, mentala in duha.

Gledano iz fiziološkega aspekta, smo zdravi toliko, kolikor je zdravo naše telo.

Vendar pa je naše telo mnogo več, kot le vidno in otipljivo. Je mreža subtilnih energijskih polj, po katerih se pretaka esencialna energija. V kolikor je le-ta zablokirana, potem se naše zdravje prične rušiti. Naše počutje, način gibanja, celo oblika telesa, pa so odvisni tudi od psihičnega in čustvenega stanja.

Ob npr. doživetem strahu, se telo odzove na način, da se celično in vezivno tkivo skrči, posledično se zmanjša izmenjava nutrientov, celoten krog pa se zaključi s specifično, za posameznika značilno kretnjo. V kolikor smo pogosto soočeni z enako situacijo, se to odraža na spremenjeni telesni drži.

Utrujenost, nemir, izčrpanost, splošno nezadovoljstvo, nihanje telesne teže, glavoboli, boleče menstruacije, padec spolne sle, razdražljivost, vročinski vali, slaba prebava, inkontinenca,…. Simptomi, ki tako žensko kot moškega, pestijo v različnih življenjskih obdobjih. Da bi težave preprečili in se posvetili njihovemu reševanju, se je najprej potrebno vprašati zakaj se nam dogajajo.

Zdravje medeničnega dna vpliva na celotno telesno in čustveno zdravje vsake ženske

To skrito področje telesa je izvor zadovoljstva vsake ženske, a na žalost vse bolj pogosto tudi izvor velikih težav – od inkontinence do težav intimne narave.

Med štirimi stičnimi kostnimi strukturami – dvema sednicama, sramno ter trtično kostjo, se nahaja vitalna skupina mišic medeničnega dna. Skupaj s pripadajočim vezivnim tkivom, ligamenti in živci, tvorijo pomembno področje, ki nudi oporo notranjim organom. To področje ne predstavlja le učinkovite podpore za organe, kot sta maternica in mehur, temveč tudi predstavlja spoj med stopali, trupom in pljučno diafragmo ter zagotavlja njihovo optimalno delovanje.

Slabost in nefunkcionalnost mišic medeničnega dna vplivajo na zdravje vseh organov spodnjega dela telesa. Gledano celostno, pa ima zdravje medenice pomembno vlogo tako v fizični, mentalni, hormonski, čustveni in seksualni blaginji vsake ženske.

Ste v rizični skupini?

Obstaja kar nekaj možnosti, s katerimi preverite ali so vaše mišice medeničnega dna zadosti močne.

Ali spadate v skupino žensk, katerim bi se težave omenjenega področja zaradi šibkosti in nefunkcionalnosti lahko pojavile, preverite s samoopazovanjem:

  • Postavite se gole pred ogledalo. Normalno dihajte in se opazujte. Med dviganjem in spuščanjem trebuha, se mora videti tudi nežno »pulsiranje«, torej premikanje, ingvinalnega področja (področje stika trupa s posamezno nogo, nad stegnom). V kolikor tega ne opazite, ste zagotovo v nekem notranjem krču, saj je v tem primeru razmerje med medenično in pljučno diafragmo porušeno
  • Opazujte se s strani ter od zadaj. Je vaša zadnjica ohlapna in povešena ali sta ritnici primerno čvrsti? Slab mišični tonus zadnjice zagotovo nakazuje tudi na slabost mišic medeničnega dna.

Le z zavestnim razumevanjem problematike in posledično ustreznim reševanjem in odpravljanjem vzrokov različnih težav, bomo lahko živeli vitalno in zdravo.

Vabljeni na javno tribuno:

Z željo ponuditi ustrezne rešitve ter odkrito govoriti o težavah, ki nas pestijo v različnih življenjskih obdobjih vas vabimo na 4. javno tribuno z nazivom »Naravni pristop k menopavzi in andropavzi«, ki bo 21. 3 .2019 v Mestni knjižnici v Kranju.

Več informacij na povezavi Javna tribuna

Barbara Tavčar, master body inštruktor
PBS center športne odličnosti Kranj