25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdravljenje krčnih žil

Zdravljenje krčnih žil (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 11. 2011

Preventivni ukrepi so pomembni in ker lahko zaradi krčnih žil nastanejo resni zdravstveni zapleti je prav, da zdravnika obiščemo takoj, ko opazimo prve spremembe. Tako imamo možnost preprečiti razvoj težjih oblik.

Kako se diagnosticirajo krčne žile?

Natančna anamneza in klinična slika potrdita diagnozo. Z ultrazvokom lahko ovrednotimo strukturo ven, pretok krvi v venah in morebitne krvne strdke. Za flebografijo se danes le redko odločamo.

Zdravljenje krčnih žil

Cilji zdravljenja krčnih žil so zmanjšanje težav, preprečevanje zapletov in izboljšanje estetskega videza krčnih žil, kar lahko dosežemo s prilagoditvijo načina življenja in zdravljenjem.

Kaj lahko sami storimo za lajšanje težav in preprečevanje nastanka krčnih žil:
  • Telesna aktivnost, še zlasti hoja, blagodejno vpliva na izboljšanje prekrvavitve v nogah.
  • Upoštevati je treba načela zdrave prehrane in poskrbeti za zadostno količino vlaknin in tekočin. Z zmanjšanim vnosom soli preprečujemo zastajanje vode v telesu in otekanje nog. Izogibati se je se alkoholu in cigaretam.
  • Poskusimo se znebiti čezmernih kilogramov. Večje breme morajo nositi noge, bolj so obremenjene.
  • Izogibajmo se visokim petam. V čevljih z nizko peto se mišice meč več krčijo, kar pripomore k črpanju krvi v venah proti srcu. Izogibajmo se tesnim oblačilom v predelu nog, dimelj in pasu, ki lahko ovirajo krvni pretok.
  • Z dvigom nog nad raven srca večkrat na dan pripomoremo k izboljšanju krvnega pretoka in zmanjšamo otekanje nog.
  • Izogibajmo se dolgim obdobjem (daljšim od 30 minut) sedenja, zlasti s prekrižanimi nogami, in stanja, raje se sprehodimo.
Sredstva za zdravljenje krčnih žil:

Zdravila

V primeru nenapredovane bolezni, ko imajo bolniki 'le' neprijetne občutke v golenih, pa te še ne otekajo, je primerno zdravljenje z venoaktivnimi zdravili (flavonoidi in rutozoidi). To so zdravila, ki s svojim delovanjem žilno steno varujejo tako, da preprečijo aktivacijo celic in njihovo prehajanje skoznjo. Steno žile okrepijo, kar zmanjša neprijetne občutke v nogah. Potrebno pa je vsaj trimesečno zdravljenje. Tovrstna zdravila se v kombinaciji s preostalimi zdravljenji uporabljajo tudi pri napredovanih oblikah krčnih žil.

Kompresijski pripomočki (kompresijski povoji, kompresijske nogavice)

S kompresijo stisnemo vene in zmanjšamo oteklino okolnega tkiva, tok krvi pa usmerimo proti srcu.
Skleroterapija. Ta temelji na polnjenju bolne vene s snovjo, ki povzroči vnetje stene vene; ta zaradi tega nabrekne, se zabrazgotini in zapre. Vena zaradi tega v nekaj tednih postane manj opazna. Skleroterapija lahko zahteva več posegov. Uporablja se za zdravljenje majhnih in srednje velikih krčnih žil.

Lasersko zdravljenje

Laser ustvari žarek koncentrirane svetlobe visoke energije, ki povzroči termokoagulacijo, kar pomeni, da se uničijo krvni elementi in žilne stene. Ta metoda je primerna za manjše žilice. Odstranjevanje je neinvazivno, saj kože ne zbadamo.

Znotrajžilna laserska in radiofrekvenčna ablacija

Z ultrazvokom se v krčno žilo uvede tanka sonda, ki s pomočjo laserja ali radiofrekvenčne energije segreje prizadeto žilo – ta se skrči, zapre in zabrazgotini. Metoda je primerna za večje krčne žile.

Klasično kirurško zdravljenje

Skozi majhne zareze se krčne žile podvezujejo ali odstranjujejo.

Endoskopska žilna kirurgija

Skozi majhno zarezo se uvede tanek inštrument z videokamero, s katerim lahko kirurg zapira in odstranjuje krčne žile.

Žiga Žigman, dr. med.

O tem zakaj nastanejo in do kakšnih zapletov lahko pride v članku: Krčne žile

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri