Zdravnik je 30 dni jedel izključno ultra predelano hrano. To se je zgodilo z njegovim telesom in njegovimi možgani! (VIDEO)

Zdravnik je 30 dni jedel izključno ultra predelano hrano. To se je zgodilo z njegovim telesom in njegovimi možgani! (VIDEO) (foto: YouTube PrtScr) YouTube PrtScr
8. 6. 2022

To se lahko zgodi s telesom in z možgani, ko oseba mesec dni uživa le ultra predelano hrano!

Zelo zaskrbljujoč podatek: raziskave kažejo, da dve tretjini energije (kalorij), ki jo zaužijejo otroci v nekaterih razvitih državah, prihaja iz ultra predelane hrane.

Kakšen vpliv ima takšna prehrana na fiziologijo?

Britanski zdravnik Chris van Tulleken se je odločil raziskati vpliv takšne hrane – lotil se je 30-dnevne diete, ki jo je sestavljajo 80 odstotkov ultra predelane hrane in svoj preizkus posnel.

Vrsta sprememb v njegovem telesu in v možganih!

Profimedia

Morda se zdi pretirano uživanje visoko predelane hrane skrajno, vendar je to enaka hrana, kot jo uživa vsaka peta oseba v Združenem kraljestvu, med drugim pojasni dr. van Tulleken, ki je mesec dni jedel le 'hiper okusno' hrano.

A čeprav so njegove brbončice morda v tem eksperimentu uživale, ni trajalo dolgo, ko je začelo njegovo telo trpeti.

Spremembe, ki jih je opazil?

Profimedia
Med drugim je v samo nekaj dneh opazil, da je njegov apetit večji.

Pogosteje je bil lačen, začel je celo hrepeneti po hrani. To pa so pospremile še težave s prebavo oziroma zaprtje.

Po 30 dneh je ugotovil, da se je zredil za neverjetnih 6,5 kilogramov, od tega je pridobil 3 kilograme telesne maščobe.

Na podlagi tega je izračunal, da bi v šestih mesecih s takšnim načinom prehranjevanja pridobil 38 kilogramov!

Pojavile so se zaskrbljujoče hormonske spremembe.

Krvne preiskave so pokazale 30-odstotno povečanje ravni hormona lakote (grelin), medtem ko se je raven hormona sitosti znižala.

Najbolj presenetljive in tudi zaskrbljujoče spremembe pa so bile opažene v možganih!

Pri primerjavi slik možganov pred začetkom eksperimenta in po zaključku so zdravniki odkrili, da je dieta sprožila nove funkcionalne povezave v možganih oz. med določenimi regijami možganov. Prišlo je do povezave centra za nagrajevanja s področjem, ki nadzira ponavljajoče, samodejno vedenje, razlaga dr. van Tulleken. »To je nekaj, kar je mogoče videti pri osebah z odvisnostjo.«

Ultra predelana živila so običajno industrijsko proizvedena in vsebujejo veliko število kemičnih sestavin.

Čeprav ni povsem razumljivo, kako takšna hrana povzroči te negativne učinke, je nedavna študija pokazala, da ljudje, ki jedo večinoma ultra predelano hrano, običajno zaužijejo 2093.4 kJ (500 kalorij) več na dan, kot tisti, ki jedo nepredelano hrano – četudi živila vsebujejo enako količino soli, maščob in sladkorja.

Dr. van Tulleken opozarja na nevarnosti ponujanja takšne nenaravne hrane mladim. »... saj se otroški možgani še vedno razvijajo in so veliko bolj prilagodljivi, kot moji, kar pomeni, da bodo spremembe verjetno še večje.«

Ta precej ekscentričen preizkus je del BBC-jevega dokumentarnega filma z naslovom 'What Are We Feeding our Kids?'.

Preberite še:
Koliko banan je priporočljivo pojesti vsak dan?