Zdravniki razkrivajo: To so posledice analnega seksa, ki jih lahko utrpijo zlasti ženske

25. 3. 2024
Deli
Ženske so bolj izpostavljene morebitnim zdravstvenim posledicam, ki lahko nastanejo zaradi analnih spolnih odnosov. (foto: Profimedia)
Profimedia

Analni spolni odnos predstavlja obliko spolne intimnosti, pri katerem  gre za penetracijo penisa v danko preko anusa, namesto v nožnico, kot je to značilno za vaginalne spolne odnose. 

Tovrstna oblika ljubljenja, izzove precej nasprotujočih si mnenj, saj jo nekateri obožujejo, medtem, ko drugim ne predstavlja nobenega posebnega užitka. Kvečjemu morda ravno obratno ali pa si analnega spolnega odnosa niti ne želijo preizkusiti.  

Morda je razlog tudi strah pred morebitno bolečino in posledicami, ki lahko nastanejo še zlasti, če je analni spolni odnos pregrob in se ga ne izvede z ustrezno predpripravo.    

Ne spreglejte:

Zdravstvene težave, ki so lahko posledica analnih spolnih odnosov  

Na morebitne zdravstvene posledice, ki so lahko posledica analnih spolnih odnosov opozarjajo tudi zdravniki. Med njimi sta dr. Leslie Hunt in dr. Tabitha Gana.

Kot pravita k njima prihaja vedno več žensk, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami v anusu in so posledica analnega seksa. Med manjšimi posledicami tovrstne oblike spolnih odnosov so manjše poškodbe, krvavitev ali pekoč občutek v anusu.  

Veliko resnejše posledice pa so lahko virusne in bakterijske okužbe, ki se lahko prenašajo. Po mnenju zdravnikov so to to herpes, virus HIV, humani papiloma virus, virus hepatitisa A in C, možna pa je tudi urinska inkontinenca.    

Ženske bolj ogrožene kot moški

Zdravniki dodajajo, da zdravstvene posledice analnega seksa pogosteje prizadenejo ženske kot moške. »Pri ženskah, ki imajo analne spolne odnose, so poročali o večji stopnji fekalne inkontinence in poškodb analnega sfinktra,« je navedeno v članku za British Medical Journal.

Razlog je med drugim tudi drugačna anatomija žensk, zaradi česar so bolj izpostavljene tveganju za inkontinenco kot moški, prav tako tudi morebitne poškodbe, povzročene s penetracijo.

»Ženske imajo manj čvrste analne sfinktre in manjši pritisk v analnem kanalu kot moški, zato ima poškodba zaradi penetracije hujše posledice,« pojasnjujejo zdravniki in dodajajo, da se ženske pogosteje pritožujejo tudi zaradi bolečin in krvavitev iz anusa. Tovrstni simptomi se po njihovi oceni sicer pogosteje pojavljajo ob bolj grobem odnosu.      

Tabu okrog analnega seksa tudi v zdravniških krogih

Mnogi zdravniki, med katerimi so zlasti splošni zdravniki, se neradi pogovarjajo o tveganjih analnih spolnih odnosov, deloma, tudi zato, ker ne želijo biti videni kot odklonilni do te vrste spolne intime.

Zaradi nepripravljenosti  zdravnikov, da bi razpravljali o tveganjih, povezanih z analnim seksom, se lahko predvsem ženske pri tem znajdejo v kočljivi situaciji, kjer se niti ne zavedajo morebitnih zdravstvenih težav, še opozarjata dr. Gana in dr. Hunt.

Prav tako mnogo žensk zaradi strahu pred predsodki ne pove o vzrokih za težave, kar pa lahko vodi do napačne diagnoze in dodatnih nepotrebnih nevšečnosti.  

Vir: theguardian.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ