Ženske, ki so pri TEJ starosti dobile prvo menstruacijo, imajo večje tveganje za resne težave

18. 3. 2023
Deli
Ženske, ki so pri TEJ starosti dobile prvo menstruacijo, imajo večje tveganje za resne težave (foto: Profimedia)
Profimedia

Starost, pri kateri ste dobili prvo menstruacijo, lahko igra pomembno vlogo pri zdravju... 

Številne ženske se dobro spominjajo svoje prve menstruacije. Nekatere so ob tem bile vznemirjene, spet druge prestrašene. Nekatere se spominjajo neprijetnih krčev ali celo pokvarjenih počitnic na morju.

Starost, ko dekle dobi prvo menstruacijo, pa igra močno vlogo tudi kasneje v življenju.

Portal YourTango poroča o raziskavah, v katerih se je izkazalo, da imajo ženske, ki so dobile prvo menstruacijo pred 12. letom, večje tveganje za določene zdravstvene težave, kot so rak dojk ter bolezni srca in ožilja.

Zgodnja menstruacija se povezuje tudi s prekomerno telesno težo. Izkazalo se je namreč, da imajo dekleta, ki so menstruacijo dobila pred 13. letom, večjo možnost za prekomerno težo.

Kako si lahko pomagamo?

Kdaj dekle dobi menstruacijo je odvisno od številnih dejavnikov, na večino pa žal nimamo vpliva.

Vseeno pa je dobro, da se zavedamo, če pri nas obstaja večje tveganje za določene bolezni. Za ženske, ki so prvo menstruacijo dobile zgodaj, je torej še toliko bolj pomembno, da poskrbijo za ustrezen življenjski slog in redne preventivne preglede, s katerimi lahko zgodaj odkrijejo in posledično tudi bolj učinkovito zdravijo morebitne bolezni.

Vir: yourtango.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Celotni epizodi prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren