Kaj bi morale vedeti o svojem menstrualnem ciklusu?

6. 10. 2015
Deli
Kaj bi morale vedeti o svojem menstrualnem ciklusu? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste vedeli, da posamezne faze menstrualnega ciklusa narekujejo, kako sposobna je ženska za določene dejavnosti? Preverite, kaj bi morale početi v kateri fazi!

Večina žensk na svoj menstruacijski cikel gleda kot na nekaj, kar jih ovira pri vsakdanjih aktivnostih. No, seveda pa obstaja tudi bolj pozitivna stran 'ženskih zadev'. Preverite, katera.

Za veliko žensk je menstruacija nadležna motnja, ki jih ovira pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti, pri rekreaciji in drugih prostočasnih dejavnostih.

In poleg tega pred menstruacijo pridejo še tisti nadležni dnevi, saj poznate PMS, ko je z žensko vse narobe, sitnari, slabo se počuti, trebuh je napihnjen, vedno pridejo nadležni glavoboli, bolečine v prsih ... Ah, tisti dnevi v mesecu, ko nam gre pač vse in vsi malce na živce.

Znana britanska avtorica Miranda Gray je izdala knjigo z naslovom Red Moon ali Rdeča luna, ki odkriva povsem nov pogled na mesečno perilo, ne samo na nego med menstruacijo, ampak tudi na zapleteno naravo ženske, ki ima čez mesec različne sposobnosti.

Sprejmite ciklus

V svoji knjigi želi Miranda Gray ženske prepričati, naj sprejmejo svoj naravni cikel, svetuje jim, naj se povežejo z močnimi energijami skozi vse štiri faze menstruacijskega cikla, naj uživajo v teh energijah in naj jih vsak dan posebej poskušajo izkoristiti.

Avtorica pravi, da je največja težava sodobnih žensk, da družba od njih pričakuje, da bodo ves mesec enako sposobne. In ženske se zaradi svojih slabih dni počutijo krive in seveda sovražijo svoj ciklus, ki jih ovira.

Njihove sposobnosti, ustvarjalnost, način razmišljanja, želje, občutki in potrebe se menjajo v skladu s fazami cikla. Zato niti ne preseneča, da nekatere ženske ne marajo svojega telesa, menijo, da je to med menstruacijo pokvarjeno, zato ga poskušajo na vsak način spraviti v brezhibno stanje.

Pomanjkanje energije in slabša telesna kondicija, ki sta običajna za 'tiste dni', jih navdajata s frustracijo, strahom in pomanjkanjem samozavesti.

Nismo kot moški

Miranda Gray, ki je pred dnevi promovirala svojo knjigo v nam bližnjem Zagrebu (knjiga po naših podatkih še ni izšla v slovenščini), pravi: “Živimo v večinoma moškem svetu, zato ženske od sebe pričakujemo, da bomo kot moški. Želimo funkcionirati kot naši kolegi, ne sprejemamo, da smo nekaj dni v slabši formi, zato jemljemo tablete, da lahko delamo z istim tempom. Ženske v resnici zelo malo vedo o svojem ciklu. Ko sem se pogovarjala z njimi, sem dobivala zelo podobne odgovore in izkušnje. Moja želja je, da bi jim pomagala razumeti, da je z njimi vse v najlepšem redu, da je vse to pač le del menstruacijskega cikla.”

Grayeva je še povedala, da ženske pač usmerja ta cikel, in ko sprejmemo ter prepoznamo svojo pravo naravo, lahko šele dobro sprejmemo svojo osebnost, celovitost, samozavest in ljubezen.

“Eden od najslabše izkoriščenih in slabo poznanih izvorov energije, ki ga imajo ženske, je prav menstruacijski cikel. V resnici je ta močna gonilna sila, ki stoji v bistvu ženskega razumevanja, zavesti, ustvarjalnosti, seksualnosti in duhovnosti,” dodaja Angležinja, ki vodi številne delavnice alternativnih terapij, velik del svojega delovanja pa je posvetila tudi raziskovanju vloge ženske v sodobni družbi in njenega odnosa do menstruacijskega cikla.

Dobro za telo

“Srečujem veliko mladih žensk, ki prav začudeno sprašujejo, kako lahko mislim, da je menstruacija dobra stvar. Veliko žensk, ki so že rodile, me sprašuje, zakaj bi sploh še imele menstruacijo, čemu sploh koristi, mlade ženske pa pravijo, saj še ne bom imela otrok, zakaj že zdaj menstruacija. Ženske bi svoj cikel najraje izklopile kar s pritiskom na gumb. Želim povedati, da cikla ni treba kontrolirati, ampak da je treba živeti z njim, razumeti njegovo ciklično naravo. To je tako, kot da bi bili sredi nevihte na ladji in bi se poskušali boriti proti nevihti, ne, ladja se mora nekako prilagoditi vremenu. Tako pač je. Spustiti moramo kontrolo in dovoliti, da vse poteka po naravni poti,” pojasnjuje Grayeva, ki je za svoje raziskave pregledala kup starih mitov in legend o ženski menstruaciji.

Odkrila je, da so moči ženskega ciklusa že v zgodovini primerjali s štirimi luninimi menami. Te faze so po svojih lastnostih v knjigi poimenovane: kreativna, refleksivna, dinamična in izrazna.

Obdobje menstruacijskega cikla od konca krvavitve do začetka ovulacije predstavljata podoba device in lune, ki raste, torej je to kreativna faza.

Energija v tem obdobju je podobna energiji mladih deklet, saj je ustvarjalna, dinamična in navdihujoča. V tej fazi je ženska osvobojena ciklusa razmnoževanja in pripada le sebi, je polna samozavesti, je družabna in sposobna, da se spoprime z vsemi težavami tega sveta. Zrastejo tudi njena odločnost, ambicioznost in koncentracija, zato je takrat zelo uspešna pri svojem delu. To je čas, ko je pametno začeti nove projekte. Tudi njena seksualnost je sveža in ta faza je čas zabave in sreče.

Refleksivna faza in polna luna predstavljata obdobje ovulacije

Takrat so prisotne materinske energije, sposobnost velike nežnosti, negovanja in spodbujanja drugih. Takrat se okrepijo notranje energije, ki jih premore le mama, da bi na svet spravila novega otroka.

V tej fazi raste ženska potreba po nesebičnosti do drugih, postaja prijazna, ljubeča in skrbna. Njena seksualnost se zdaj razvije v veliko ljubezen. Ženske lahko prav opazujejo, kako se takrat k njim po pomoč zatekajo različni ljudje, saj oddajajo prav posebno energijo.

No, ko vsa dobra energija počasi začne pohajati, ženska pade v dinamično fazo 'čarovnice' in tanjšanja lune

V tej fazi ženska začuti notranjo stran svoje narave, začne se zavedati misterijev, na katerih počiva svet, ter svojih moči in učinka, ki ga ima na moške. A bolj ko se približuje naslednji fazi, bolj lahko opazi upadanje koncentracije, izrazito čustvenost, medtem ko na drugi strani raste njena zmožnost interpretacije sanj in intuicije.

Faza mlaja in ekspresije je, ko je ženska pred ponovnim začetkom krvavitve

Ženske ima sicer takrat zelo veliko seksualne energije, ki pa jo usmeri bolj vase, v svojo duhovnost. Faze seveda niso strogo ločene, ampak počasi prehajajo druga v drugo.

Miranda za lažje razumevanje cikla predlaga vodenje dnevnika. Najlažje je, če ženske v mesečni koledar vsak dan vpisujejo osebne izkušnje čez dan ter raven svoje energije, jasnost misli in tudi svoje seksualne potrebe. Večina žensk bo na koncu meseca ali vsaj po nekaj mesecih samoopazovanja ugotovila, da so povsem normalne in da je z njimi vse v najlepšem redu.

“Namesto stalne kontrole naj se ženske raje prepustijo naravnemu toku in gibanju svojega telesa. Veliko lažje jim bo. Ženske, ki so to že storile, so mi priznale, da so se veliko lažje sprejele, da so končno vzljubile tudi svoje telo,” pravi Miranda Gray, ki je v Veliki Britaniji postala prava zvezda med ženskami, saj so ji hvaležne, da je končno nekdo na glas povedal, da žensko telo pač ni moško in da ima svoj cikel z vsemi vzponi in padci.

Napisala: Snježana Krčmar

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren