Zgodba o uspehu: Vsi so mi govorili, da nikoli ne bom suhica

Zgodba o uspehu: Vsi so mi govorili, da nikoli ne bom suhica (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
15. 3. 2014

Že kot majhna sem bila močnejše postave. Jedla sem vnaprej, da ja ne bom ostala brez energije, vedno sem vse pojedla, tudi če je bilo veliko preveč zame. Doma so mi govorili, da imam pač tako konstitucijo, da nikoli ne bom suhica. 

To me je spodbudilo, da dokažem vsem, ki se skrivajo za takimi neresničnimi izjavami, da si lahko takšen, kakršen želiš. Vendar pa sem se tega lotila zavestno in zelo postopno.

Za dosego svojega cilja sem potrebovala kar pet let

Ni bilo lahko, sploh če začneš z zelo visoko intenzivnostjo kar takoj, saj se na začetku seveda takoj zrediš, ko postaneš še bolj lačen in misliš, da boš umrl, če takoj ne dobiš hrane v telo.

Ko sem začela hujšati, sem se spopadala s padci energije, popadki lakote, slabim spancem, vendar se je stanje s pridobivanjem kondicije in zdrave prehrane izjemno izboljšalo.

Zgodil pa se je drugi ekstrem – padec hormonov v telesu.

V vmesnem času sem imela tudi operacijo križnih vezi, ki so stanje samo še poslabšale, saj sem po operaciji prenehala vaditi in tako izgubila še tisto mišično maso, ki sem jo imela, in tako je tehtnica pokazala 45 kilogramov.

Počutila sem se grozno, bila sem brez energije, razdražljiva, brez spolnega sla, premikala sem se zelo počasi, bila sem bleda, družba ljudi pa mi je vedno manj ustrezala, kar so prijatelji opazili, saj sem vedno veljala za družabno, vedro in nasmejano osebo.

Seveda sem po tem opravila pregled pri ginekologu, ki mi je predpisal hormonske tablete. Pristala sem na ravni predpubertetnice.

Tablet nisem želela jemati, zato sem začela urejati svoje prehranske navade in si tako vzpostaviti normalno težo in hormonsko sliko. Seveda je k temu pripomoglo tudi ponovno športno udejstvovanje, brez česar si ne predstavljam vsakdana.

Spremembe

Čeprav sem bila že od majhnega vsaj malo športno aktivna, hodila sem na treninge košarke, plesa, rokometa, sem postopno prešla na tipičen način hujšanja, ki ga uporablja večina, in se vpisala na fitnes.

Fitnes po večletnih izkušnjah zdaj jemljem le še kot del različnih vrst vadb in del rehabilitacije.

Največji pomen pa pripisujem gibanju na svežem zraku in vadbi z lastno težo, s čimer sem tudi sama uspela. Vse to pa lahko izvajamo popolnoma brezplačno. Draga je zgolj motivacija.

Po večmesečni vadbi na fitnes napravah sem prešla na izvajanje lastnih treningov na svežem zraku in ob vsakem vremenu.

Intervalni teki, šprinti in visokointenzivni treningi pa so bili včasih pretirani. Poleg počitka sem pozabljala, da je prehrana 70 odstotkov uspeha, tako da sem se začela posvečati bolj prehrani, vadbo pa sem izvajala po trenutnih zmožnostih in močeh.

Kar se tiče prehrane, sem skoraj doktorirala. Preizkusila sem vse, od ločevalnih diet, paleo prehrane, hujšanja s kisom do brezglutenske, presne in veganske prehrane. Seveda je vsako telo različno in sama sem svoj način prehrane prilagodila svojim aktivnostim.

Ključno spremembo je naredilo to, da sem omejila obroke in si jih določala glede na svojo višino in aktivnost.

Kar sem se med svojim opazovanjem, preizkušanjem in izobraževanjem na področju zdrave prehrane naučila je, da z manj kompliciranja, denarja in z manj hrane naredimo več za svoje telo.

Bolj se nagibamo k naravnim in nepredelanim sestavinam, bolj uživamo v tovrstnih pridelkih, ob uživanju pa tudi pozabimo na basanje s hrano. Obrok mi je postal užitek dneva, že sama priprava zelenjave je enostavnejša, saj je ne kuham in ne dodajam dodatkov, ki spremenijo okus že tako včasih opeharjenega okusa. Tudi stroški nakupov hrane so se znižali.

Vsem lahko uspe, če si to zares želijo, če imajo postavljen cilj in mu sledijo, ne samo občasno, ampak vsak dan.

In še nekaj, MANJ JE VEČ in pa seveda, uživajte v hrani, življenju in predvsem športu!

Zgodba v številkah:
  • Višina: 162
  • Teža prej: 68
  • Teža potem: 49
  • Konfekcijska številka hlač prej: 42
  • Konfekcijska številka hlač potem: 34

Kaja, 26 let

Nadaljujemo z zbiranjem zgodb o uspehu!

Imate svojo? Delite jo z bralci naše spletne strani in jim pomagajte na poti do bolj zdravega načina življenja in večjega osebnega zadovoljstva.

Med vsemi objavljenimi zgodbami bomo v ponedeljek, 31. marca 2014, izbrali najboljše in jih objavili v tiskani izdaji Aktivni in v reviji Lisa, avtorja najboljše zgodbe po presoji bralcev pa nagradili.

Z nami so zgobe že delile Petra, Tjaša, Špela in Nina. Preberete si jih lahko na povezavah:

Vse podrobnosti o akciji Delite svojo uspešno zgodbo o hujšanju najdete TUKAJ.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri