Znaki, da vam primanjkuje vitamina D

19. 11. 2023
Deli
Med pomanjkanje vitamina D prištevamo tudi utrujenost. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vitamin D je nujen za človeško telo, saj ohranja zdravje kosti, igra vlogo pri duševnem zdravju ter pripomore k kakovostnemu spanju. Kako pa prepoznati pomanjkanje vitamina D?


​Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje ima eden od štirih odraslih v ZDA prenizko raven vitamina D. Tudi pri nas je pomanjkanje omenjenega vitamina zelo pogosto, zlasti v zimskih mesecih.

"Pomanjkanje vitamina D je v zadnjih letih postalo pogostejše. Veliko pacientov nima očitnih simptomov, a če pri sebi opazite utrujenost, bolečine v kosteh, šibkost v mišicah ali nihanje razpoloženja, je to lahko znak, da vam primanjkuje tega vitamina," za portal express.co.uk pojasnjuje dr. Mindy Lacey.

Drugi simptomi pomanjkanja vitamina D, poleg naštetega, so še:

  • Slabost;
  • Depresija;
  • Izpadanje las;
  • Pomanjkanje apetita;
  • Šibak imunski sistem in pogostejše bolezni;
  • Bleda koža.

Če imate katerega od omenjenih simptomov, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom. Ta vas bo napotil na analizo krvi ali na druge preiskave ter ugotovil, ali vam res primanjkuje vitamina D.

V zimskih mesecih nekateri strokovnjaki svetujejo jemanje vitamina D v obliki prehranskega dopolnila, a je pomembno, da se pred uporabo pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.

Vir: express.co.uk

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.