Znebite se energijske navlake po feng šuju

Znebite se energijske navlake po feng šuju (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
28. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Kako se znebimo energijske navlake in v dom prikličemo pozitivno energijo s pomočjo feng šuja, nam je zaupala Tanja Glažar, ki se že vrsto let ukvarja s svetovanjem po načelih te starodavne vede.

Preden se lotimo energijskega čiščenja doma, ga moramo očistiti fizično – kaj vse je potrebno, da zadostimo minimumu?

Tanja: Vsekakor je nujno vzdrževati fizično očiščen prostor! Vsak dan, najboljše zgodaj zjutraj, prezračimo prostore – odpremo okna, prevetrimo in prezračimo s svežim zrakom. Pa redno tedensko čiščenje prostorov z metlo, krpo in vodo, še posebej na gornjih policah in v vogalih, kjer energija najbolj zastaja. Nujno je čiščenje omar in predalov pa vseh malenkosti, ki so se nabrale na policah. Dodatke, ki nam niso več všeč, podarimo, če si jih kdo želi, ali pa jih zavržemo – kar je bolje, kot da nam pobirajo energijo v prostoru. Pa nič prenatrpanosti! Manj stvari bo v prostoru, bolj bo prostor pretočen. Nato šele lahko prostore tudi energijsko očistimo.

In kako ga lahko energijsko očistimo?

Tanja: Načinov je več, odvisno od situacij in posledično energij, ki ostajajo v prostorih. Feng šuj energijsko čiščenje poteka na osnovi petih elementov – vode, lesa, ognja, zemlje in kovine. Uporabimo tudi različna kadila mirte, lovorja, timijana, žajblja … Odvisno od tipa in kombinacije energij. Če se sami lotevate energijskega čiščenja, morate najprej umiriti telo, um in duha – s sproščanjem ali z meditacijo. Na našo pretočnost za energije vpliva tudi naša prehrana ter odvisnosti, kot sta na primer kajenje in alkohol. Šele ko smo sami energijsko pretočni, lahko tudi energijsko čistimo prostor. Le tako lahko pritegnemo visoko vibracijo energij in svetlobo ter očistimo in zamenjamo frekvenco energije prostora.

Kako ugotovimo, kakšne energije prevladujejo v prostoru in kakšno čiščenje potrebuje?

Tanja: Včasih stranka pove, kakšne so težave in energijsko čiščenje izhaja iz povedanega. Da prepoznamo, s kakšnim tipom energij imamo opravka, je treba biti v ta namen energijsko dovolj pretočen. Vsako bivališče ima svoje posebnosti in zgodovino. Zavedati se moramo, da imamo pri energijskem čiščenju opravka z najnižjimi frekvencami energij, s katerimi se ne 'pogovarjamo in debatiramo', ampak jih preusmerimo v svetlobo.

Kako dolgo pa trajajo učinki energijskega čiščenja oziroma kako pogosto je treba prostor energijsko čistiti?

Tanja: Učinki energijskega čiščenja so odvisni od tega, kako energijo prostora vzdržujemo. Če se veliko prepiramo, lahko zelo hitro oslabimo energijo prostora! Včasih nam energijo 'pobere' tudi kakšen energijsko neprimeren obisk. Če smo vse leto v isti, neoprani majici, jo bomo veliko težje očistili, pa tudi sami si bomo vsak dan znova oblekli staro energijo. Enako je s prostori, potrebno je redno vzdrževanje visoke vibracije energije! Prvo energijsko čiščenje naj vedno opravi strokovnjak, ki vam naj da tudi navodila, kje in kako lahko v svojem stanovanju sami vzdržujete energije.

Kako pa vzdržujemo energijsko očiščen prostor, je to težko?

Tanja: Veliko lažje je vzdrževati že energijsko očiščen prostor. To storimo tako, da na primer redno prižgemo svečko v najbolj problematičnih prostorih. Še posebej po napetih situacijah, dlje trajajočih obiskih, prepirih ...

Kdaj vse se priporoča energijsko čiščenje, ob kakšnih posebnih priložnostih?

Tanja: Včasih je bilo običajno, da je energijsko čiščenje potekalo vsaj dvakrat letno – v obdobju pred božičem ter pred veliko nočjo. Glede na intenzivnost načina življenja predlagam, da čistimo prostore vsaj štirikrat letno, glede na letne čase, ob solsticiju in enakonočju. Primerno je izbrati dan, ki je ugoden za energijsko čiščenje, kar je zapisano v koledarju feng šuja. Sicer pa očistimo prostor vsakič po prepirih, boleznih, smrti, ob rojstvu in prihodu novega družinskega člana, pri selitvi v novo stanovanje ali poslovne prostore.

Je treba kupiti nove dodatke in pohištvo ali je dovolj, da se že obstoječi predmeti premaknejo na prava mesta?

Tanja: Če obstoječi predmeti podpirajo osebne elemente stanovalcev, jih seveda lahko skladno prerazporedimo ter naredimo energijsko čiščenje. Včasih pa je treba tudi kaj zamenjati in tudi tako vnesti svežo energijo v prostor.

Če torej na obisk povabimo strokovnjaka za feng šuj, kaj pregleda, na kaj je pozoren in glede česa nam lahko svetuje?

Tanja: V feng šuju je najpomembnejši dober in konstanten pretok energij ter poudarjeni osebni elementi, ki stanovalce podpirajo. Feng šuj strokovnjak ne določa vašega stila opreme, opozori pa na pomanjkljivosti videza in razporeditve pohištva. Nemalokrat ostri robovi, police, dotrajano pohištvo, neumestna postavitev in tip luči, kot je na primer spuščen lestenec nad posteljo, ustvarjajo neugodne in stalne pritiske energije. Da ne omenjam razporeditve, tipa in količine dodatkov, neprimernih materialov in oblik, ki vse še podvojijo ali potrojijo – torej poslabšajo. Le s pravilno razporeditvijo pohištva in dodatkov, izbiro oblik, barv in materialov lahko ustvarimo energijsko skladen prostor. In ne nazadnje, pomembna je tudi osončenost stanovanja in okolica stavbe.

Kakšne podatke potrebuje od nas, da lahko naredi natančno analizo?

Tanja: Feng šuj strokovnjak mora poznati osebne elemente stanovalcev, kdaj je bila stavba zgrajena, imeti mora tudi tlorise stanovanja in seveda videti stanovanje. Stanovanje je treba videti pri dnevni svetlobi, ker je treba oceniti tudi okolico in eventualne moteče vplive. Šele nato lahko oceni situacijo in predlaga možne rešitve. Za izbiro zemljišča je vse to treba videti tudi pozimi, ko je pot sonca nižja in dan krajši. V lepem in sončnem vremenu je vsako zemljišče videti boljše.

Kako ravna strokovnjak feng šuja, če stranki predlagana postavitev ni všeč?

Tanja: Najboljše se je strokovnjakom posvetovati pred nakupom ali najemom stanovanja ali poslovnega prostora. V svojem 18-letnem svetovanju sem naletela le na dva primera, ko sem svetovala menjavo obstoječega stanovanja. Upoštevam seveda tudi zmožnosti stranke. Tako kot povsod je včasih potreben kak kompromis, a je treba stranki razložiti, da je feng šuj dodatno okrnjen in kaj to povleče za sabo. Stranka je tista, ki se odloča za spremembe. Zavedati se je treba, da stoodstotni feng šuj prostora ne obstaja. Energija ni nekaj dokončnega, temveč se nenehno spreminja. To nam najlepše pokaže prav naša, slovenska pokrajina, ki se vsakič znova spreminja glede na letne čase.

Kako hitro se pokažejo učinki energijskega čiščenja in ureditve po feng šuju?

Tanja: Učinek ureditve po feng šuju je odvisen od obdobja, v katerem se nahajamo. Če smo na makadamu, ne moremo pričakovati avtoceste, se pa veliko lažje izognemo kakšni luknji. To pomeni, da če na primer želimo začeti posel, pa smo v obdobju učenja, je primerneje, da se izobražujemo, kot pa da ustanavljamo podjetje ali širimo posel. Sicer pa se učinki ureditve po feng šuju pokažejo takoj, ko uredimo prostor v skladu z ugodnimi vplivi energij. Stranke mi povedo, da se počutijo 'kot v vatki', da so rade doma, da boljše spijo, da je dom postal umirjen in svetel, da uživajo v svežih energijah, da so se začele dogajati pozitivne spremembe na več področjih …

Koliko pa stane energijsko čiščenje in kako dolgo traja postopek takšnega čiščenja?

Tanja: Energijsko čiščenje traja približno dve, tri ali štiri ure, odvisno od velikosti in energijske zamazanosti. Za stanovanje so cene od 250 evrov, za hiše od 350 evrov, odvisno tudi od velikosti.

Več informacij o feng šuju in Tanji Glažar boste našli na spletni strani fengshui-tanjaglazar.com.

Foto: Osebni arhiv (portret), Profimedia