Zimska poslastica: Germknödel ali kvašen cmok (recept)

Zimska poslastica: Germknödel ali kvašen cmok (recept) (foto: Instagram/sweetsandlifestyle) Instagram/sweetsandlifestyle
30. 11. 2017

Kvašene cmoke, imenovane "Germknödel", večina pozna z božičnih sejmov ali tržnic, še posebej pa se priležejo ob smučišču, kjer jih Avstrijci zelo radi postrežejo. Da si jih boste lahko privoščili tudi doma, smo vam v nadaljevanju pripravili okusen recept.

Germknödel (avstrijsko in nemško pogosteje Germteig) je cmok iz puhastega kvašenega testa, polnjen s češpljevo ali slivovo čežano (začinjeno s klinčki in cimetom) ter postrežen s topljenim maslom in zmesjo makovih semen in sladkorja na vrhu.

Priložnostno ga postrežejo tudi polnjenega z vanilijevo kremo namesto čežane.

Gre za kulinarično močnato specialiteto iz Češke in Avstrije (predvsem Dunaj), priljubljena in razširjena pa je tudi na Bavarskem.

Postreže pa se lahko bodisi kot sladica ali pa glavna jed (saj je precej velik in kaloričen).

Pomembno je, da se ga vedno postreže toplega in tik pred tem prelitega z maslom ter posutega z makom in sladkorjem v prahu.

Seveda ima na smučišču ta jed tisti svoj čar, vendar pa je ni težko pripraviti tudi doma.

Recept za kvašene cmoke s češpljevo čežano

Čas priprave: 30 minut

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 1/16 l mlačnega mleka
  • 10 g kvasa
  • sol
  • 10 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 25 g masla
  • 100 g češpljeve čežane, rum, cimet
  • 50 g maka
  • sladkor v prahu
  • 80 g masla

Priprava:

Moko presejete in postavite na toplo. Med tem mlačno mleko zmešate s sladkorjem, zdrobljenim kvasom in malo soli ter pomešate z moko.

Masi dodate jajce in raztopljeno maslo ter mešate toliko časa, dokler testo ne odstopi od mešalne metlice. Testo mora biti precej čvrsto.

Pokrito pustite počivati na toplem približno 15 minut. Nato testo razdelite na 12 enako velikih delov, vsakega oblikujete v kroglo in jih z valjarjem razvaljate v velikost krožnika.

Češpljevo čežano začinite s cimetom in z rumom (dodate lahko tudi mlete klinčke) ter čajno žličko dobljenega polnila daste v sredino testa. Testo zložite skupaj in ga na robovih močno stisnete.

Krogle položite na pomokano desko s spojem obrnjenim navzdol in prekrijete s krpo. Pustite, da kvašeni cmoki shajajo do skoraj dvojne velikosti.

Nato zavrete vodo s kančkom ruma, pestjo sladkorja in ščepcem soli. Kvašene cmoke položite v zavreto vodo in pokrite kuhate približno 5 minut, jih obrnete ter 4 do 5 krat preluknjate z iglo in ob rahlem vretju kuhate še 4 minute.

Cmoke z zajemalko poberete iz posode, jih nemudoma položite v globok krožnik ter postrežete z makom in s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

www.austria.info

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri