Zimske olimpijske igre 2018: Kako motivacija, vztrajnost in strahovi vplivajo na športnike?

Zimske olimpijske igre 2018: Kako motivacija, vztrajnost in strahovi vplivajo na športnike? (foto: profimedia) profimedia
3. 2. 2018

Tudi olimpijski tekmovalci so samo ljudje, ki potrebujejo motivacijo, da se odpravijo na trening, veliko vztrajnosti in poguma, da premagajo svoje strahove. Kako se spopadajo z vsem tem?

Motivacija je ključnega pomena, ko se odločite, da se boste večkrat tedensko posvetili športnim aktivnostim. Sami smo krivi, ko obupamo nad ciljem in ne vidimo več smisla, zakaj bi se sploh še trudili. Preiti moramo lastna prepričanja, ki nas zavirajo pri napredku. Pogosto se zgodi, da najdemo kopico izgovorov o tem, zakaj se ne moremo več gibati: preveč sem zaposlen, vsi se mi bodo smejali, nimam denarja za drage članarine, čas mi ne dopušča … Na koncu pa smo še vedno razočarani, ker ne dosežemo dobrega rezultata. Kaj storiti? Na šibkosti glejte kot na izziv. Za vsak argument, ki vas nagovarja k ležanju na kavču, najdite nasprotnega. Vadba prinaša veliko pozitivnih stvari, zato ne boste imeli težav z iskanjem razlogov ZA gibanje.

Kaj o motivaciji, vztrajnosti in strahovih pravijo športniki?

“Tudi, ko sem prišel v Slovenijo, sem dejal, da nikoli ne bom mogel biti Slovenec kot nekdo, ki je tukaj rojen, ampak da bom poskusil zastopati njihovo državo po svojih najboljših močeh.” Jakov Fak, biatlonec (rtvslo)

“Dekleta se moramo vedno znova dokazovati, da znamo varno in dobro skakati.” Maja Vtič, smučarska skakalka (govori.se)

“Ko potujem, stvari vidim tudi z drugega zornega kota. Zdaj, ko imam priložnost, bi rad videl in doživel čim več. Zavedam se, da ne bom večno živel tega življenjskega sloga in vsak teden potoval drugam.” Tim Kevin Ravnjak, deskar na snegu (svet24)

"Ko hokejist izgubi samozavest, si jo v isti sredini težko povrne. Hokej je hitra igra, in ko začneš razmišljati o vsem, kar počneš, ko ni več spontanosti, je težko karkoli pričakovati." Jan Muršak, hokejist (Večer)

“V bistvu se bom rezultata zavedala šele, ko bom prišla domov in ko me bodo vsi objeli, napadli …" Anamarija Lampič, smučarska tekačica (Siol)

“Nisem človek, ki bi počival na uspehih; mnogi mi celo pravijo, da v njih ne znam uživati in da se jih premalo spominjam. Si pa zelo dobro zapomnim neuspehe, a predvsem na način, da se iz njih učim.” Peter Prevc, smučarski skakalec (ekipa24)

Tu je še 12 nasvetov, da se boste počutili bolj olimpijsko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri