5 razlogov, zakaj bi morali brati vsak dan

5 razlogov, zakaj bi morali brati vsak dan (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2017

Se še spomnite, kdaj ste nazadnje prebrali knjigo? Pa ne tisto z ekrana ene izmed elektronskih naprav, ampak tisto pravo, ki jo lahko prelistate? Tu je nekaj razlogov, zakaj bi branje morala postati navada.

Stimuliranje možganov

Raziskave so pokazale, da branje lahko upočasni proces alzheimerjeve bolezni in demence, saj ohranja možgane aktivne in s tem preprečuje, da bi začeli pešati. Kot vsaka mišica v telesu tudi možgani potrebujejo vajo, da ostanejo zdravi in močni.

Znanje

Vse kar preberete, napolni vašo glavo z novimi informacijami, ki morda nekoč pridejo prav. Več znanja kot imate, lažje se boste spopadali s situacijami, ki vam jih prinese življenje.

Spomin

Pri branju knjig si morate zapomniti različne karakterje, njihova ozadja, ambicije, zgodovino in seveda samo zgodbo. Z vsakim novim spominom se ustvarijo nove sinapse (možganske poti), ki izboljšujejo kratkoročni spomin.

Koncentracija

V 5 minutah povprečna oseba preveri elektronsko pošto, klepeta v spletnem pogovoru, spremlja novosti na družbenih omrežjih in je hkrati v stiku s sodelavci. Pri branju pa je vaša pozornost usmerjena le v knjigo, preostali svet izgine. Vzemite si 15 do 20 minut za branje pred službo in presenečeni boste, kako skoncentrirani boste prišli na delo.

Besedni zaklad

Več kot berete, več besedam ste izpostavljeni. Neizogibno je, da bodo te našle pot do vašega vsakdanjega besednjaka, ki se bo zato razširil. Biti dober govorec pa je lastnost, ki vam bo prišla prav pri skoraj vsakem poklicu in zaradi katere boste v prihodnje bolj samozavestni.

knjiga

Brez izgovorov

Prebrskajte knjižnice ali knjigarne, lahko pa v roke vzamete tudi knjigo z domače police, ki ste jo hoteli prebrati že pred časom, pa nikakor niste uspeli.

Današnji izziv

Vsak dan ali pa vsaj ob koncu tedna, če res ne gre drugače, si vzemite vsaj 15 minut za branje. Občasno poskusite z branjem pred službo. Presenečeni boste, kako skoncentrirani boste prišli na delo.

Vašo najljubšo knjigo delite tudi z nami. Tu pa nekaj predlogov: 

  • Poljub do popolnosti (Susan Mallery)
  • Bronasti jezdec (Paullina Simons)
  • Ženinova skrivnost (Julia Quinn)
  • Zdravnik (Noah Gordon)
  • Dekle na vlaku (Paula Hawkins)
  • Harry Potter in otrok prekletstva (J. K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne)
  • Iz nevidne strani neba (Pavel Medvešček)
  • Skrivnost (Rhonda Byrne)