Katerim boleznim se lahko ognete s preprostimi vadbami

Katerim boleznim se lahko ognete s preprostimi vadbami (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2017

So edini razlog, da občasno obujete športne copate maščobne blazinice okrog trebuha? Kaj pa daljša življenjska doba, boljše počutje, manj možnosti, da obležite v postelji? Preverite katerim boleznim se lahko ognete s preprostimi vadbami in pretihotapite gibanje v vaš vsakdanjik, tudi če le za nekaj minut na dan. Izplača se!

Če ste redno aktivni, zmanjšate tveganje za demenco ali izgubo spomina povezano s starostjo. To se zgodi zaradi razširjenega hipokampusa - prostora v možganih, ki je namenjen shranjevanju spominov. Odlična je tudi joga.

Hitra hoja vsaj enkrat tedensko znižuje raven estrogena v telesu, s čimer imate manjše možnosti, za raka na dojkah in to za kar 18%.

S 45 minutno aerobiko vsaj trikrat tedensko boste prikrajšani za osteoporozo, ki povzroča tanke, lahko lomljive kosti. Tudi ples in hoja poskrbita, da ohranjate gostoto kosti.

Ne le, da boste s športom življenje podaljšali za 4 leta, tako lahko tudi znižate sistolični tlak (tlak, ko srce potisne srce po žilah), kar ima podoben učinek kot zdravila za zniževanje pritiska. Za to potrebujete 30 minut aerobnih aktivnosti, vsak drug dan v tednu.

Z dvigovanjem uteži in povečevanjem mišične mase lahko povečate vašo inzulinsko odpornost in zmanjšate možnost, da kdaj obolite za diabetes tipa 2.

Brez izgovorov

Tudi krajša vadba lahko odžene bolezni. Zagotovo boste v še tako polnem delovniku našli 5 minut, ki jih lahko posvetite vadbi. 

kolo

Današnji izziv: 

Pred jutranjo ali večerno prho si vzemite 5 minut za gibanje.

Naredite:

  • 15 počepov
  • 15 sklec
  • 30 sekund plank
  • 15 koles

Preizkusite tudi te izzive:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri