5 vprašanj, ki jih zastavite otroku, če želite, da je mentalno močen

5 vprašanj, ki jih zastavite otroku, če želite, da je mentalno močen (foto: profimedia) profimedia
29. 10. 2020

Staršem lahko za otrokovo mentalno zdravje in predvsem moč pomagajo naslednja vprašanja, med katerimi ni tistega "kako je bilo v šoli?". 

1. Kako se danes zares počutiš?

Vprašanje "kako si" včasih pozabimo zastaviti ali pa se mora umakniti drugim nujnejšim vprašanjem, kot so, ali imaš kaj domače naloge, kaj ste počeli v šoli, ali si pospravil sobo ... Pa je tudi to vprašanje zelo pomembno in bi ga morali redno zastavljati otroku. 

Ne govorimo o tistem "kako si", ki kliče po odgovoru dobro in je pogovor zaključen. Otroka vprašajte, kako se zares počuti tisti dan. Lahko mu pomagate z nekaj možnostmi: si žalosten, jezen, vesel, srečen? Vprašanje zastavite predvsem, kadar vidite, da je z otrokom nekaj narobe. 

2. Kaj bi danes rad/a počel/a z mano?

Čas, ki ga preživite z otrokom, je zelo pomemben in trenutke si boste zapomnili za vedno. Še bolje bo, če ga vprašate, kaj želi početi z vami. Morda ima želje, za katere sploh niste vedeli. Karkoli bosta počela, pustite telefon ob strani ali v drugem prostoru in se otroku popolnoma posvetite. 

Vprašanje je še pomembneje, če imate več otrok. Potrebne bo nekaj organizacije, a zagotovo si lahko vzamete čas za vsakega posebej in ga postavite v ospredje. 

3. Kaj te je danes nasmejalo?

Takšna in podobna vprašanja vam bodo povedala več o otrokovem dnevu, poleg tega vaju bodo zbližala in poglobila odnos. Ko vam večkrat omeni prijatelja, ki ga nasmeji, veste, da se zares dobro razumeta. Vprašanje nadomestite z drugimi, ki bodo zahtevala odgovor, ki ne bo le da ali ne. 

Sprašujte o vsem razen o določenih predmetih, učiteljici in snovi - tudi to je pomembno, a ne v tistem trenutku. 

4. Za kaj si danes hvaležen/hvaležna?

S tem vprašanjem boste otroku pokazali, da je hvaležnost veliko več od velikih bleščečih daril, ki jih dobi, in da moramo ceniti vsak trenutek. Spodbudili ga boste k zavedanju, kaj vse ima in kako dobro je njegovo življenje. 

Prvi zgled pokažite vi sami in naštejte, za kaj ste v dnevu hvaležni. Tako boste skrbeli, da bo otrok cenil izlete z družino, pomoč prijatelja, sončen dan na igrišču ... In vam ne bo hvaležen le za rojstnodnevna darila. 

5. Mi imaš povedati kaj, kar je težko izreči/priznati?

Če boste otroka naučili, da se na vas vedno lahko obrne, saj ga ne obsojate, ampak mu želite najbolje. vam bo povedal veliko več neprijetnih stvari. To vprašanje vsekakor ni za vsak dan, ampak za takrat, ko čutite, da otroka nekaj teži. Povejte mu, da boste poslušali brez predsodkov, obsojanj in kritik (in to tudi storite!). Pomagajte mu najti rešitev. Če je ravnal narobe, mu razložite, kako lahko napako popravi in zakaj naj tega ne počne več. 

Veliko prej boste reševali težave in si prihranili marsikateri spor z otrokom.