Ali otrokom dovolite jesti preveč sladkarij? Takšna so starostna priporočila

Ali otrokom dovolite jesti preveč sladkarij? Takšna so starostna priporočila (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2023

Posladek tu, posladek tam, starši pa naj gledajo stran? Poglejmo, kako otroke dobesedno zasipavamo s sladkorjem in zakaj to res NI dobro zanje.

Posladek kot nagrada za željeno vedenje. Za dosego uspeha. Posladek pri babici, posladek pri noni. Pa tista mala sladka podkupnina, da bo v trgovini ob blagajni mir. Da o vseh “skritih” sladkorjih v pijačah, žitaricah, pudingih in drugi hrani, ki privabi prav najmlajše, sploh ne govorimo.

V prvem letu otrokovega življenja, ko njegovo prehrano povečini obvladujejo starši, še nekako gre; kmalu zatem pa večina kloni pod pritiskom. In pogleda stran. V času, ko je ponudba sladkarij dobesedno eksplodirala in nakup ne predstavlja več nikakršnega luksuza pač pa že skoraj nujno zlo, se zdi, da drugače niti ne gre. Čeprav so posledice jasne, pričakovane, opazne.

Tako ne preseneča nedavna napoved, da bo do leta 2035 več kot polovica svetovnega prebivalstva predebela, pri čemer debelost najhitreje narašča prav med otroci. Pa ne samo prekomerna teža; uživanje takšnih količin sladkorja v otroštvu je povezana tudi z visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo tipa 2.

Če pogledamo, kakšna so priporočila, je razkorak še bolj izrazit:

  • Otrok do 2. leta starosti naj ne bi zaužil nobenih dodanih sladkorjev.
  • Otroci in mladostniki med 2. in 18. letom lahko uživajo do 25 gramov sladkorja dnevno (oziroma nekje 6 čajnih žličk).

Torej: Če je na deklaraciji navedeno, da izdelek vsebuje 4 grame dodanega sladkorja, to pomeni eno čajno žličko.

Večina drobnih čokoladic in sladkih prigrizkov vsebuje nekje med 30 in 60 grami dodanega sladkorja. Že z eno čokoladico smo torej “pokurili” dvo ali trodnevni priporočeni dnevni vnos. Največkrat ga krepko presežemo z uživanjem čokoladnih kosmičev in pitjem sladkih pijač.

Čeprav se zdi vsak odpor misija nemogoče, vsak pogovor o tej temi pa dobra iztočnica za družinski prepir, starši vendarle nekaj možnosti še imamo:

  • Bodite dober zgled zdravih prehranjevalnih navad.

  • Kadar le lahko preprečite, da postane sladkor afirmacija za uspeh, slavje ali čustveno vez.

  • Imejte vselej pri roki bolj zdravo alternativo – oreščke, suho sadje.

Naloga je izjemno težka in obsojena na zunanji in notranji odpor, saj je lastne vedenjske vzorce najtežje zaznati in preseči. Si pa pred njo ne gre zatiskati oči, saj nam je vendarle vsem mar za zdravje in dobrobit naših otrok. Naj sladke nagrade v čim večji meri nadomestijo skupni izleti, družinska zabava, obisk priljubljenega igrala, poslušanje glasbe, ki je otroku ljuba. Skratka, posladkajte si življenje z doživetji, ne s hrano.

Prisluhnite zadnji epizodi aktivni podkasta! 🎧

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane in ustanovitelj Zadnje diete.