Teh 3 živil ne bi smeli dajati otrokom - se jim izogibate?

Teh 3 živil ne bi smeli dajati otrokom - se jim izogibate? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 3. 2023

Se pri izbiri živil, ki jih ponudite svojemu malčku, orientirate le po priporočilih, ali se izogibate še česa po svoji presoji? 

Pri izbiri prehrane za otroke smo običajno previdnejši kot pri tem, kar sebi postavimo na krožnik. Svetujemo, da se o priporočilih posvetujete s pediatrom, ki vam bo glede na zdravstveno stanje otroka znal svetovati. 

Ustanoviteljica bloga Health nut nutrition in spletna vplivnica Nikole Goncalves je na svojem Instagram profilu zapisala, katerim živilom se izogiba in jih ne daje svojemu malčku. Iz objave je razvidno, da si je priporočila zadala sama, saj kot pravi, upa, da je ljudje ne bodo obsojali. 

Kot pove v svoji objavi, starši pogosto otrokom ponujajo na videz običajna živila, ki pa jim lahko precej škodujejo. Se strinjate z njo in ali ste iz prehrane svojega otroka kaj izključili?

Poglejmo, kaj je zapisala: 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikole Goncalves | Healthy Food + Lifestyle (@healthnutnutrition)

"Teh treh stvari ne ponujam svojemu otroku. Za nas takšen način deluje: 

🍿 Kokice: kolikor sem prebrala, kokice predstavljajo veliko tveganje, saj se otroci mlajši od 5 let lahko zadušijo, delci pa se zataknejo. Kakorkoli, to ni za nas. 

🍫 Čokolada: Vsebuje kofein, kar je zame rdeča zastavica, poleg tega je polna sladkorja. Zaenkrat se držim borovnic, ki jih dodam bananinim mafinom. 

🧃 Sok: Je zelo presladek (praktično tekoči sladkor) in otroci imajo že tako ali tako veliko energije. Ni potrebe, da jo dobijo še iz sokov. Naj dodam, da nimajo nikakršne hranilne vrednosti in veliko dietetikov ne priporoča, da bi sokove dajali otrokom. Držimo se vode, mleka, svežega sadja in smutijev. 

Ko bo moja hči odrasla, bo lahko poskusila vsa živila. Ne verjamem pa, da jih potrebuje že sedaj."

To so torej njena priporočila glede prehrane, a kot rečeno, držite se nasvetov vašega pediatra. Če ste v dvomih, se najprej obrnite nanj in nasvetov ne iščite po spletu. Ali kakšnega živila ne ponudite svojemu malčku tudi zaradi lastne presoje? 

Prisluhnite še mag. inž. prehrane in ustanovitelju Zadnje diete Jerneju Ogrinu, ki je razkril vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: