Kaj lahko naredite namesto tega, da otroka silite, da se opraviči?

Kaj lahko naredite namesto tega, da otroka silite, da se opraviči? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2023

Obstaja nekaj boljšega, kar lahko naredite, ko otroka silite v tisti "oprosti", ki ga izreče v jezi in nikakor zato, ker bi tako mislil ter čutil. 

Vam je znana ta situacija: vaš otrok vzame igrače drugemu, potem mu rečete, naj se opraviči. On iskreno pove, da je to neumno in da se ne bo opravičeval, vendar po prigovarjanju to vseeno naredi. 

Seveda je včasih nujno, da se otrok opraviči in je prav, da ga tega naučite. Vendar je tu še nekaj načinov, kako lahko pristopite k temu drugače. 

Tudi s temi načini boste otroka naučili, da je opravičilo pomembno in ga je včasih potrebno izreči: 

Najprej naj ga mine jeza

Prvi korak je, da ne silite otroka v opravičilo, ko bo še jezen in preplavljen z negativnimi čustvi. Dajte mu čas, da ga vse to mine in se pomiri. Potem mu razložite, zakaj ni bilo prav, kar je naredil in mu recite, da bi se moral opravičiti. Tako obstaja večja verjetnost, da bo pripravljen izreči iskreno opravičilo. 

Če se otrok takoj želi opravičiti, ker ve, da je nekoga prizadel, pa mu tega ne preprečite. 

Učite otroka odkrite komunikacije

Otroka spodbujajte, da odkrito izraža svoja čustva, misli in želje. Pri tem je pomembno, da mu razložite, da imajo čustva in želje tudi drugi otroci, s katerimi se druži. 

Če bo poslušal tako sebe kot druge, se bo manj kregal z ostalimi in imel manj konfliktnih situacij, ko pa se bodo pojavile, jih bo znal rešiti na globlji ravni kot z lažnim, prisiljenim opravičilom, v katerega ga silite. 

Naj popravi svojo napako

Se vmešate v vsak otrokov konflikt, ki ga ima z drugim otrokom? Kakšno sporočilo mu s tem dajete? Otrok bo dobil občutek, da boste vedno vi razrešili vse njegove težave, zato ne rabi skrbeti, ko naredi naj narobe. 

Namesto tega ga spodbudite, da sam razreši svoje težave, jih analizira in o njih dobro premisli. Naj uvidi, da se je motil in sam začuti, da se mora opravičiti. Naučil se bo, da mora sprejemati posledice svojih dejanj in naslednjič bolje premislil. 

Učite z zgledom

Otrok vas opazuje in posnema. Vprašajte torej sebe: se opravičite zlahka in vedno, ko naredite napako, ali morajo opravičilo izsiliti o vas? 

S svojimi reakcijami boste otroka najbolje naučili lekcije. S tem mu boste ponudili uvid v to, kdaj je opravičilo potrebno, kako se oseba, ki ste jo prizadeli počuti in kako se počutite vi, ko izrečete opravičilo. Tako ne boste rabili posebno učiti otroka glede opravičila, saj mu bo hitro prišlo v navado. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Tjaša Skubic: "Ples ob drogu mi je dal samozavest, ki je prej nisem imela"