Kako otroke prepričati, da bodo poleti večkrat prijeli za knjigo?

2. 7. 2019
Deli
Kako otroke prepričati, da bodo poleti večkrat prijeli za knjigo? (foto: profimedia)
profimedia

Kaj ko bi letošnje poletje prepričali otroka, da namesto pametnega telefona s seboj na počitnice odnese knjigo? Je to sploh mogoče, saj mladi ne marajo več brati? Ali pač?

Slišali ste že za pozitivne učinke branja in odlično bi bilo, če bi jih izkusili tudi vaši otroci, kajne? Velik besedni zaklad in kreativno razmišljanje jim bodo olajšali pot na skoraj vseh področjih. Z malce truda jih lahko spodbudite, da bodo začeli oboževati knjige. 

Opomnite otroke, zakaj je branje pomembno

Če bo branje le eno od opravil, ki jih morajo otroci narediti, da lahko odkljukajo seznam, tega verjetno ne bodo prav radi počeli. Povejte jim, zakaj sploh želite, da berejo. Razložite jim, kaj je v vaši družini cenjeno in kaj se pri vas počne. Morda želite biti dobro splošno razgledani, izpopolniti komunikacijo, bogatiti domišljijo … Predstavite jim branje kot nekaj izjemnega, kar si želite početi kot družina. 

Dodajte knjige v vaš dom

Prav lahko se zgodi, da je vaš dom že sedaj poln knjig, otroci pa jih nikoli ne vzamejo in berejo. V takem primeru knjige malce prerazporedite. Pomislite, v katerih kotičkih je otrokom običajno dolgčas. Dober prostor za knjigo je lahko avto, ko so zelo omejeni. Nekateri se dolgočasijo tudi v kopalnici ali pred spanjem. Sami boste najbolje vedeli, kje so vaši skriti aduti. Knjige vzemite tudi na pot, na primer takrat, ko veste, da boste morali dolgo čakati. Poiščite skrite priložnosti, ko lahko otroke zaposlite z branjem. 

Če doma nimate veliko knjig, pa na seznam opravil dodajte obisk knjižnice. 

Odpravite moteče elemente

Ne bomo prav dosti zgrešili, če rečemo, da veliko raje kot za knjigo, otroci preživijo čas s pametnim telefonom, tablico, televizijo … Omejite čas, ki ga preživijo z elektronskimi napravami in kot alternativo predlagajte knjige. Sprva morda ne bodo navdušeni, vendar vztrajajte in odlagajte knjige na vidna mesta. Morda jih prepričajo takšne, kjer lahko tudi sami kaj dodajo, poslušajo zvoke, pobožajo “dlako” živali …

Ne bodite preveč kritični do čtiva

Ni prave definicije, kaj natanko bi morali brati, da bi hranili svoj besedni zaklad, lažje razmišljali, bolje reševali probleme … Važno je, da beremo. Skozi šolsko leto morajo otroci pretežno brati tisto, kar od njih zahtevajo učitelji. Zato med počitnicami ne bodite kritični do tega, kar izberejo - tudi stripi in otroške revije so primerno čtivo. 

Dnevom dajte urnik

Poletni dnevi so bolj sproščeni kot običajno in nič ni narobe. če otroci spijo dlje ali se zvečer odpravijo v posteljo kasneje. Kadar niso na morju, pri babici, v poletnem kampu ali kje drugje, naj imajo njihovi dnevi še vedno smisel. Obroke imejte ob približno istih urah, dajte jim zadolžitve (pa ne preveč) in prav tako si vzemite čas za branje. Tudi vam bodo strukturirani dnevi dobro deli. 

Nič ne bo narobe, če boste včasih tudi vi posegli po kakšni knjigi, ki naj bi bila za otroke, saj se iz nje lahko marsikaj naučite. Tu je nekaj modrosti: 
  • Bodite ponosni na svoje talente. Dom gospe Peregrine za nenavadne otroke (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)

  • Ne zanemarjajte potreb bližnjih oseb. Razcepljeni (Divergent)

  • Določajo vas odločitve, ne preteklost. Harry Potter

  • Ne spremenite se v partnerjevo senco. Somrak (Twilight)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord